DEO OPOZICIJE PORUČIO DA ODBIJA POZIV ALEKSIĆA NA ŠIRI BLOK ZA IZBORE: Ne zanima nas DOS 2!
Foto: Damir Dervišagić

DALEKO OD DOGOVORA

DEO OPOZICIJE PORUČIO DA ODBIJA POZIV ALEKSIĆA NA ŠIRI BLOK ZA IZBORE: Ne zanima nas DOS 2!

Politika -

Proevropske opozicione stranke bez komentara na poziv Aleksića za stvaranje što šireg izbornog bloka, dok stranke desne orijentacije ne podržavaju njegovu ideju

Lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, donedavni potpredsednik Narodne stranke, koju je napustio, poručio je da bi opozicija trebalo u što širem bloku da izađe na naredne izbore i da će njegov predlog kolegama iz opozicije biti da naprave što jači i širi blok, kao pandan pokretu pod kojim će biti smeštena kompletna vlast. Međutim, čini se da je deo opozicionih partija nezainteresovan za tako nešto, deo tvrdi da je to odavno njihova ideja, a treći poručuju da ih ne zanima novi "DOS 2".

Sistemska greška

Miroslav Aleksić
foto: Beta Amir Hamzagic

Lider Dveri Boško Obradović jasno je poručio da opozicija na izbore treba da ide u dva bloka.

- Jedan bi činio državotvorni blok patriotske opozicije, gde vidim Dveri, Zavetnike, NDSS i POKS, a drugi ostatak opozicije iz redova prozapadnih opcija. To je crnogorski scenario, koji donosi sabiranje glasova u jasne ideološke kolone i veću izlaznost na izborima, bez bacanja glasova ispod cenzusa - poručio je Obradović.

Boško Obradović
foto: kurir tv

I Milica Đurđević Stamenkovski iz pokreta Zavetnici ne vidi mogućnost okupljanja opozicije u širi blok.

- Ne dovodim u pitanje dobre namere kolege Aleksića, ali moram da konstatujem da su pozivi na široka opoziciona okupljanja postali vest redovna kao vremenska prognoza. Mislim da je sistemska greška čitavog niza generacija u opoziciji to što sanjaju DOS 2. Biću vrlo konkretna, kao i dosad: nas ne zanima dosovski i petooktobarski model udruživanja opozicije! Ako stvaranje šireg opozicionog bloka podrazumeva udruživanje državotvornog bloka i zeleno-levih snaga, onda tu nema ni principijelnosti ni sinergije - zaključila je ona za Kurir.

Zajedničke tačke

S druge strane, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke poručuje za Kurir da pomenuta ideja za njih nije ništa novo, jer su je u NS već promovisali.

Sanda Rašković Ivić
foto: Zorana Jevtić

- Naš stav je odavno da bi opozicija trebalo da izlazi na izbore u što širem formatu, radeći na pronalaženju zajedničkih tačaka koje nas spajaju. Uostalom, članovi i funkcioneri NS učestvuju na protestu protiv nasilja, kao i na protestima vezanim za KiM. Mi smo most koji spaja različite političke opcije - rekla je ona.

Pokušali smo da dobijemo odgovore i od lidera DS Zorana Lutovca, PSG Pavla Grbovića, potpredsednika SSP Borka Stefanovića i funkcionera Ne davimo Beograd Radomira Lazovića, ali oni do zaključenja broja nisu odgovarali na naše poruke.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track