U SENTANDREJI SE SLAVI PREOBRAŽENJE: Večernjoj službi prisustvuje i predsednik Vučić
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

dvodnevna poseta

U SENTANDREJI SE SLAVI PREOBRAŽENJE: Večernjoj službi prisustvuje i predsednik Vučić

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Mađarskoj. Danas će se u Sentandreji sastati sa episkopom budimskim Lukijanom, nakon čega će mu biti uručen orden Eparhije budimske prvog reda.

Srbi u Mađarskoj žive više od tri veka, jedan od duhovnih centara je naselje Sentandreja, gde se okuplja i živi pravoslavni narod.

Tamo je danas veliki praznik, crkvena slava na Preobraženje, a episkop budimski Lukijan je služio svetu arhijerejsku liturgiju.

“Jedan od najvećih naših praznika pravoslavnih jeste Preobraženje, a od ovih sedam crkava u Sentandreji jedna je posvećena baš ovoj slavi. Gospod se preobrazio na gori Tavoru, znaju oni koji idu na Hadžiluk gde je Tavor i šta se tamo dogodilo. I pokazuje svoje slavne svetlosti i poručuje nam da se naša svetlost svetli pred ljudima, da vide dobra dela naša i proslave oca našeg koji je na nebesima. Eto, to je uglavnom poruka i našeg današnjeg praznika“, rekao je episkop budimski Lukijan.

U Preobraženskoj crkvi večeras će biti služeno večernje kojem će prisustvovati predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zatim Željka Cvijanović, članica predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon večernja će predsedniku Republike Srbije biti i dodeljen orden, upravo koji dodeljuje Episkopija Budimska. Nakon toga će biti obraćanje okupljenom narodu, a predsednik će svoju posetu sutra nastaviti posetom srpskim atletičarima koji se takmiče na svetskom prvenstvu u atletici koje se održava u Budimpešti.

Potom će se sastati i sa premijerom Mađarske i predsednicom Mađarske, kao i sa turskim predsednikom.

Svi oni prisustvuju ovde, sem otvaranju svetskog prvenstva u atletici i velikom, odnosno najvećem prazniku Mađarske države, to je Sentištván koji se slavi 20. avgusta i sutra su velike aktivnosti i velike svečanosti tim povodom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track