PREDSEDNIK SRBIJE S LIDERIMA REGIONA NA NEFORMALNOJ VEČERI U ATINI: Vučić se sastaje i sa Ursulom fon der Lajen
Foto: Instagram Printscreen/SNS

povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije

PREDSEDNIK SRBIJE S LIDERIMA REGIONA NA NEFORMALNOJ VEČERI U ATINI: Vučić se sastaje i sa Ursulom fon der Lajen

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Atini, gde oboje dolaze na neformalnu večeru povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije.

Vučić, koji je prethodna dva dana proveo u Mađarskoj, boraviće danas u jednodnevnoj poseti Grčkoj, saopštio je njegov kabinet.

Uz Vučića i Fon der Lajen, na neformalnoj večeri, čiji je domaćin grčki premijer Kirijakos Micotakis, biće i drugi lideri sa Balkana i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Na večeri će biti i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski i predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Poziv premijera Grčke, jedne od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, dobio je i kosovski premijer Aljbin Kurti, dok Albanija, koja je pozvana na nivou predsednika, neće imati predstavnika.

Na skupu će biti i premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunije, Andrej Plenković, Nikolaj Denkov i Marsel Čolaku, tri članice EU koje u vreme samita u Solunu nisu bile deo Unije, dok je predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar sprečena da dođe.

U fokusu sastanka, prema saopštenju Micotakisovog kabineta, biće proširenje EU i evropska budućnost regiona.

Solunskom deklaracijom, usvojenom na samitu Zapadnog Balkana i EU u Solunu 2003. godine, izražena je podrška ulasku zemalja tog regiona u Uniju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track