ZALIHE LEKOVA NA IZDISAJU, NA DELU SAVREMENI EGZODUS! Direktor KBC Kosovska Mitrovica za Kurir o alarmantnoj situaciji na KiM
Foto: Z.Š.

nehumano

ZALIHE LEKOVA NA IZDISAJU, NA DELU SAVREMENI EGZODUS! Direktor KBC Kosovska Mitrovica za Kurir o alarmantnoj situaciji na KiM

Politika -

Dr Zlatan Elek napominje za Kurir da imaju veliki problem i sa sanitetskim materijalom i fiziološkim rastvorima

Kosovu i Metohiji preti humanitarna katastrofa jer su zalihe lekova i sanitetskog materijala na izdisaju zbog jednostrane odluke Prištine od 14. juna da se zaustavi dopremanje robe iz centralne Srbije.

Kako za Kurir upozorava direktor Kliničko-bolničkog centra "Kosovska Mitrovica" dr Zlatan Elek, na delu je savremena vrsta egzodusa!

KBC u Kosovskoj Mitrovici nije dobio nijedan lek, infuzioni rastvor, niti zavojni odnosno sanitetski materijal otkako je zabranjen ulazak srpskoj robi. Zbog toga trpe svi pacijenti, od dijabetičara, preko onkoloških bolesnika, pa do bolesne dece.

Katastrofa za pacijente

Zlatan Elek
foto: Kosovo-online

- Otkako je zabranjen uvoz srpske robe, apsolutno se ništa nije promenilo nabolje. A da stvar bude gora, nemamo problem samo otkako je na zahtev kosovskog premijera Aljbina Kurtija doneta ta odluka 14. juna, već unazad tri godine, koliko je Kurti na vlasti. Mi trošimo poslednje zalihe lekova. Do pre mesec dana imali smo veliki problem s kiseonikom, što je zasad rešeno, ali samo na tri meseca, a veliki problem su nam i sanitetski materijal i fiziološki rastvori. To je katastrofa za sve pacijente, kako za Srbe, tako i za Albance - ukazao je za Kurir direktor Elek.

On napominje da je deklaracijom Ujedinjenih nacija definisano da je zdravlje neotuđivo pravo svakog čoveka.

Nezadovoljstvo

- Bojim se da nam ovakvim aktom, koji je protiv čovečanstva, ne budu ugroženi i najmlađi. A posebno boli i vređa to što smo proglašeni najzaštićenijom nacionalnom manjinom, a ovo je savremena vrsta egzodusa, te onda bolje da nas uopšte i ne štite ako to rade na ovaj način - rezignirano je konstatovao Elek.

Hapšenje, Krijumčarenje, Pranje novca, lekovi
foto: MUP Srbije

Da je situacija na Kosovu i Metohiji katastrofalna otkad je na čelu privremenih institucija Aljbin Kurti, ocena je i tamošnje opozicije. Tako je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao da je Kurti "jedini premijer koji ne veruje sistemu sopstvene države, već stvara paralelni sistem".

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track