EVROINTEGRACIJE, KOSOVO, SANKCIJE...Evo šta je na stolu neformalnih susreta Vučića sa evropskim i regionalnim liderima u Atini
Foto: screenshot RTS

važni sastanci

EVROINTEGRACIJE, KOSOVO, SANKCIJE...Evo šta je na stolu neformalnih susreta Vučića sa evropskim i regionalnim liderima u Atini

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Atini, gde će večeras prisustvovati neformalnoj večeri koju grčki premijer Kirijakos Micotakis organizuje za lidere regiona povodom 20 godina od Samita EU - Zapadni Balkan i usvajanja Solunske deklaracije.

Među učesnicima su i visoki predstavnici EU Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, što skupu daje važnu notu u razgovorima o proširenju i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Region

Na večeru kod Micotakisa, kako je ranije najavljeno, pozvani su i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednica Ministarskog saveta BiH Borjana Krišto, ali i lideri zemalja regiona koje su članice EU - premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku. Poziv je dobio i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, što ukazuje da je deeskalacija situacije na Kosovu i Metohiji i povratak dijalogu Beograda i Prištine planirana kao jedna od tema ovog skupa.

Aleksandar Vučić, Ursula fon der Lajen
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je uoči puta u Grčku rekao da će razgovarati o evrointegracijama Zapadnog Balkana i da je za druge teme koje će biti na stolu dogovor da se ne saopštavaju.

- To je super tema i to je odlično, a videćemo koje će biti druge teme. Ne bi oni mene zbog toga zvali - izjavio je Vučić uz najavu da će se sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Bezbednost

Iako osmišljeno kao neformalna večera u vili Maksimos u Atini, okupljanje regionalnih i evropskih zvaničnika značajna je prilika da se otvore sve goruće teme koje je rat u Ukrajini dodatno zakomplikovao.

Bivši diplomata Branko Branković kaže za Kurir da ovaj skup nije ni mali niti naivan, s obzirom na sastav učesnika i situaciju u kojoj je Evropa posebno pogođena.

- Svaki susret na bilo kom nivou je izuzetno važan u momentu kada imamo otvoreni sukob u Ukrajini. Teme u Atini biće sve što se zbiva na političkoj i bezbednosnoj sceni, a to znači i ekonomska bezbednost. Sve su to posledice uvođenja sankcija Rusiji. Očekujem da će biti uvažene sugestije Srbije povodom poznatog stava da neće da uvodi nikome sankcije. Zemlje EU trpe zbog tih sankcija i Srbija će još jedanput ponoviti da ne sedi na dve ili pet stolica, već da ima jednu sa koje brani svoje državne i nacionalne interese. Zapadni Balkan je za EU bio i ostao glavna tema ili trn u oku, a posebno Srbija, koja hoće da vodi svoju nezavisnu politiku - ocenio je naš sagovornik uoči večere.

Branko Branković
foto: Kurir tv

Po njegovoj proceni, sastanak u Atini je i svojevrsni presek stanja u pogledu napretka koji je svaka država kandidat za članstvo ostvarila na evropskom putu.

- Ursula fon der Lajen nije tek tako došla na jedan regionalni skup. Trebalo bi da čujemo koliko stepenica su napredovali Srbija, Crna Gora i ostali kandidati na putu ka EU. Čak mislim da bi ratna situacija u Ukrajini mogla da ubrza ovu situaciju. Možda ne odmah, ali u perspektivi je moguć ubrzan proces - kazao je Branković.

Grčki mediji

Zelenski u Atini?

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen Twitter

Grčki mediji spekulisali su prethodnih dana da u Atinu dolazi i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Njegov dolazak nije zvanično potvrđen, jer predsednik Ukrajine, kako navode grčki mediji, retko kad svoje posete najavljuje i uz to se nalazi na evropskoj turneji. Atinska štampa pisala je i da premijer Micotakis želi da pošalje poruku kako Grčka nastavlja da radi na evrointegraciji Zapadnog Balkana kao vodeća sila u regionu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja