"OPET SE NA KOSMETU LOME KOPLJA" Garić o uticaju Grčke i Turske na KiM: Kao i u BiH, podržavaju oko 100.000 RADIKALNIH ISLAMISTA
Miloš Garić o uticaju Grčke i Turske na zapadni Balkan, Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

kurir tv

"OPET SE NA KOSMETU LOME KOPLJA" Garić o uticaju Grčke i Turske na KiM: Kao i u BiH, podržavaju oko 100.000 RADIKALNIH ISLAMISTA

Politika -

Miloš Garić, urednik portala Kosovo online, gostovao je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljima Milošem Anđelkovićem i Anastasijom Čanović o sinoćnoj neformlanoj večeri koju je organizovao grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Aleksandar Vučić, Vladimir Zelenski, Vučić Zelenski
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Na istom događaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim nakon kojeg je istakao da je imao dobar i otvoren razgovor o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za ceo region i svet.

Miloš Garić
foto: Kurir tv

Garić je istakao da je ustanovljen zajednički stav da će Ukrajina poštovati teritorijalni integritet Srbije i naglasio da nema ništa od toga da Ukrajina priznaJE lažnu državu "Kosovo", dok će Srbija poštovati teritorijalni integritet Ukrajine.

Time je iscrtao pozitivan dalji razvitak u odnosu dve države, uprkos, kako je rekao, očekivanjima Aljbina Kurtija da će Ukrajina promeniti svoj stav, nakon početka rata, što bi njemu išlo u korist.

Osvrnuo se i na odnos Grčke kada je reč o situaciji između Beograda i Prištine.

- Zanimljivo je i da Grčka neće ništa menjati povodom svog stava o priznavanju "Kosova". Međutim tu je još pet država koje nisu priznale "Kosovo" tako da je besmisleno očekivati i od Srbije da podlegne pritiscima, uprkos očekivanjima. Kako je u slučaju Ukrajine, tako je i u Srbija, iako je Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji ozbiljno ugrožen! Zato se nalazimo u složenom trenutku u odnosu sa institucijama u Briselu i Vašingtonu, jer ne možemo da pristanemo na poniženja - istakao je Garić.

U svetlu jačanja turskog uticaja, zvanična Ankara nikada nije odustala od uticaja na Balkanu, a snovi o povratku na Balkan i dalje postoje i oni to rade, smatra Garić.

- Turska ima namere i ambicije na našim prostorima u svom novom nastupu, videćemo kakve će poteze Erdogan vući , nakon pobede na izborima. Prisutni su dobri odnosi Beograda i Ankare, e sad, i Grčka traži svoju poziciju, i premijer Micotakis je sigurno stavio to visoko na svoju agendu ciljeva u Grčkoj diplomatiji - rekao je Garić.

Kada je reč o "podgrevanju" situacije od strane Aljbina Kurtije i projekta Velike Albanije koji zadire i u teritorije Grčke, onda Garić ističe ulogu Grčke kao veliku.

- U svemu dalje što se bude dešavalo u Grčkoj, verujem da oni neće priznati "Kosovo" jer bi to ojačalo težnju Albanaca da otimaju teritorije što bi sigurno izazvalo dodatne tenzije - smatra Garić.

02:08

OPET SE NA KOSMETU LOME KOPLJA Garić o uticaju Grčke i Turske na KiM: Kao i u BiH, podržavaju oko 100. 000 RADIKALNIH ISLAMISTA

Na pitanje voditelja Anđelkovića, kako Grčka može da utiče na poziciju Srbije i dešavanja na KiM, Garić podseća na istorijski odnos Turske i Grčke koji nisu najbolji iako su obe članice NATO pakta.

- Na neki način treba da budu na istoj strani jer su i Grčka i Turska članice NATO alijanse, a postoje i mogućnosti da dođe do sukoba koji nisu isključeni. Turska je mnogo jača i jeste ispred Grčke, ali Grci su ponosni i hoće da brane i teritoriju i svoja prava i neće dozvoliti Turskoj da je ugrožava. Na prostoru KiM se opet lome koplja, ali Turska i Grčka na prostoru zapadnog Balkana obaraju ruke, zato je važno da imaju i dobre odnose sa Srbijom - rekao je Garić.

Turska je, ipak, rekao je u nastavku, najprisutnija na prostorima KiM.

- Govori se da postoji između 50. i 100.000 radikalnih islamista, na prostoru KiM, koje direktno podržava Turska i znamo da to vuče korene iz rata u BiH. Tamo je pogodno jer je vlast stavljena u ruke ekstremista. Zato je uloga ANkare i Atine jako važna i nadamo se da će tu na kraju da prevlada razum, a nama je jako važno da do toga ne dođe.

Upitan od voditeljke Anastasije Čanović, da li ipak postoji mogućnost od sukoba između Srbije i Tuske Garić odgovara odrično:

- Mimo volje srpskog naroda i konfrontacija sa srpskim narodom nijeu interesu Erdogana i da će sve biti na strani obostranih interesa. Treba, naravno razmišljati o svim scenarijima... Ipak ,bio bi ogroman problem da do tako nečeg dođe, ali glavni magistralni put saradnje će ostati između Turske i Srbije, jer mislim da im više znači da drže dobre odnose sa Srbijom - istakao je Garić i dodao:

- Znamo da je Balkana jedno bure baruta.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

01:17

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao predsednika Crne Gore Jakova Milatovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track