VAŽAN DAN ZA NAŠU ZEMLJU! UN usvojila Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, Brnabić: To će osnažiti naš razvoj
Foto: Printscreen/Video Plus

VAŽAN DAN ZA NAŠU ZEMLJU! UN usvojila Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, Brnabić: To će osnažiti naš razvoj

Politika -

Vlada Republike Srbije ostvarila je još jedan izuzetan uspeh na međunarodnom nivou. Na inicijativu Kabineta premijerke i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i stalne misije Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama, Generalna skupština UN usvojila je Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine. Ovom rezolucijom, Srbija je postala pokretač i koordinator procesa donošenja ovog važnog dokumenta.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, izrazila je svoje zadovoljstvo postignutim rezultatom: "Ovo je izuzetno važan trenutak za Srbiju i za međunarodnu zajednicu. Ovom inicijativom smo pokazali našu posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja. Ponosna sam na timski rad i predanost svih aktera koji su doprineli donošenju ove rezolucije."

Rezolucija o Međunarodnoj dekada nauka za održivi razvoj predstavlja potvrdu našeg opredeljenja da nauka ima ključnu ulogu u rešavanju globalnih izazova i postizanju održivog razvoja. Kroz saradnju sa drugim članicama Ujedinjenih nacija, želimo da iskoristimo sve potencijale koje nauka pruža kako bismo ostvarili ciljeve održive budućnosti, navela je dr Begović.

Ovo je prva tematska rezolucija čije je donošenje inicirala i koordinisala Republika Srbija od sticanja članstva u ovoj međunarodnoj organizaciji 2000. godine. Rezolucija je plod konstruktivnih pregovora misije Republike Srbije sa oko 40 članica UN. Ovaj uspeh predstavlja još jedan korak ka jačanju pozicije Republike Srbije na međunarodnom planu i pokazuje našu sposobnost da damo doprinos globalnim inicijativama.

Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj, 2024-2033, pružiće platformu za saradnju svih relevantnih aktera, uključujući države članice UN, organizacije sistema UN, akademsku zajednicu, civilno društvo i privatni sektor, kako bi se promovisala nauka kao ključna za postizanje održive budućnosti.

“Sa velikim ponosom gledamo na ovu rezoluciju kao još jedan korak napred u ostvarivanju naših ciljeva održivog razvoja. Nastavićemo da radimo zajedno sa međunarodnom zajednicom kako bismo osigurali da nauka bude motor pozitivnih promena i stvaranja bolje budućnosti za sve”, zaključila je dr Begović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja