KOSOVO GUBI VIŠE OD 500 MILIONA EVRA! Prištinski ekonomisti zabrinuti zbog ponašanja Aljbina Kurtija, pravi im ŠTETU
Foto: Kosovoonline

posledice sankcija eu

KOSOVO GUBI VIŠE OD 500 MILIONA EVRA! Prištinski ekonomisti zabrinuti zbog ponašanja Aljbina Kurtija, pravi im ŠTETU

Politika -

Šteta po kosovsku ekonomiju biće veća od 500 miliona evra ukoliko i dalje potraju mere koje je Evropska unija uvela protiv Prištine, procenili su tamošnji ekonomski stručnjaci. Mere direktno pogađaju proizvođače dok aktuelna vlada Aljbina Kurtija pred javnošću, kako prenose prištinski mediji, čak pokušava da minimizira njihove negativne efekte, navodi RTS.

Predsednik Kosovske alijanse biznisa Agim Šahini rekao je da su mere EU prema Kosovu uticale na ekonomiju, te da će biti izgubljeno više od 500 miliona evra, uključujući centralne i lokalne institucije, ali i preduzeća koja su imala ili imaju projekte preko IPA programa.

- Mere koje su preduzele međunarodne institucije gotovo su uticale na opštu političku ekonomiju u integraciji i Kosovo zaostaje u tom pravcu. Prema našim preliminarnim proračunima, ako se ove mere nastave dalje, šteta će biti preko 500 miliona evra - rekao je Šahini.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju rekao je da vlada minimizira negativne efekte ovih mera. Kazao je i da je "krajnje zabrinjavajuća zemlja koju EU namerava da kazni na ovaj način."

- Vreme je da se prema ovim merama ozbiljnije odnosimo, a ne da ih ignorišemo. Nažalost, to se dešava na Kosovu, posebno vlada minimizira negativne efekte ovih mera - rekao je on.

Dodao je da sa ovim merama Kosovo neće imati ekonomski rast, poboljšanje platnog bilansa, neće biti konkurentno, a pre svega, neće biti novih radnih mesta.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track