JAČA SARADNJA: Premijer Singapura čestitao Brnabić pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu
Foto: Printscreen/Video Plus

JAČA SARADNJA: Premijer Singapura čestitao Brnabić pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu

Politika -

Premijer Singapura Li Sjenlong čestitao je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji Jugoistočnoj Aziji i istakao da će to doprineti da dve države pojačaju saradnju u oblastima kao što su digitalizacija, održivi razvoj, pametni gradovi i bezbednost hrane.

Brnabić je u novembru prošle godine boravila u zvaničnoj poseti Singapuru i tom prilikom se, između ostalih, sastala sa predsednicom Te zemlje Halimom Jakob i ministrom za nacionalnu bezbednost Teo Či Henom.

Obišla je i jedan od najvećih centara za istraživanje i razvoj Biopolis, koji obezbeđuje prostor za aktivnosti biomedicinskog istraživanja i razvoja i promoviše saradnju između privatnog i javnog sektora, a bio je i inspiracija za kampus BIO4 u Srbiji.

Tokom dvodnevne posete Singapuru predsednica Brnabić je razgovarala i sa predsednikom „Boston Dynamics” Markom Reibortom, jedne od najpoznatijih svetskih kompanija za robotiku.

Na sastanku se diskutovalo o otvaranju ogranka ove kompanije za istraživanje i razvoj u Srbiji a Reibort je najavio osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju, što omogućava potencijalnu saradnju sa našim Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju i našim naučnicima.

Brnabić je istakla da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji i podsetila da je Srbija u proteklih 10 godina mnogo uradili po pitanju veštačke inteligencije, biotehnologije i blokčejn tehnologije, Premijerka je razgovarala i sa delegacijom kompanije „Temasek”, državne kompanije iz Singapura, koja upravlja sa više od 450 milijardi dolara u oblastima veštačke inteligencije i blokčejn tehnologija. Glavna tema ovog sastanka bila je veštačka inteligencija.

Kurir.rs/Telegraf.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track