ŠEF NATO KANCELARIJE ZA VEZU U BEOGRADU: Romano: Sve što radimo zasniva se na zahtevima Srbije i prema njenim potrebama!
Foto: EPA/Toms Kalnins

odnosi srbije i nato

ŠEF NATO KANCELARIJE ZA VEZU U BEOGRADU: Romano: Sve što radimo zasniva se na zahtevima Srbije i prema njenim potrebama!

Politika -

Šef NATO Kancelarije za vezu u Beogradu Đampjero Romano izjavio je da je konstruktivni dijalog jedini način za rešavanje razlika, kao i da je dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU najbolja platforma za pronalaženje rešenja koje uvažava prava svih zajednica.

Pozdravio je smanjenje tzv. bezbednosnih snaga Kosova na severu.

- Zato pozdravljamo korake koje su kosovske institucije nedavno preduzele kako bi smanjile broj pripadnika policije oko opštinskih objekata na severu Kosova, kao i rad na organizovanju novih lokalnih izbora. Ovo su koraci u pravom smeru koji treba da budu propraćeni dodatnom deeskalacijom. Takođe su pozvali obe strane na hitnu deeskalaciju i implementaciju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog aneksa za implementaciju koji su ove godine dogovoreni u Briselu i Ohridu - rekao je Romano.

Region je napredovao, ali i dalje postoje problemi.

- Zapadni Balkan je daleko napredovao od sukoba 90-ih godina, ali vidimo ponavljanje tenzija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, sa agresivnijom retorikom, zastojem u reformama i naporima spoljnih faktora kojima je cilj da podriju napredak - dodao je.

Istakao je da Srbija i NATO imaju dobru saradnju.

- Već skoro 17 godina NATO i Srbija razvijaju obostrano korisno partnerstvo, kako kroz bliski politički dijalog tako i kroz visok nivo praktične saradnje u svim domenima. Kad je u pitanju naš politički dijalog, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u redovnom kontaktu sa predsednikom Vučićem, a visoki zvaničnici NATO-a redovno komuniciraju sa svojim srpskim partnerima u Beogradu i Briselu. Sve što radimo zajedno zasniva se na zahtevima Srbije i krojeno je prema njenim potrebama, uz potpuno uvažavanje politike vojne neutralnosti Srbije. Stabilnost Zapadnog Balkana je od strateške važnosti za NATO, i verujemo da jačanje partnerstva NATO-a i Srbije može imati brojne koristi, među kojima je i dalja stabilizacija regiona - zaključio je.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track