MERE PROTIV KOSOVA BIĆE POOŠTRENE ZBOG NERASPISANIH IZBORA NA SEVERU: Analitičari u Prištini izabrinuti!
Foto: Shutterstock

analiza

MERE PROTIV KOSOVA BIĆE POOŠTRENE ZBOG NERASPISANIH IZBORA NA SEVERU: Analitičari u Prištini izabrinuti!

Politika -

Bivši glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Avni Arifi smatra da Priština ne ispunjava svoje obaveze.

- Kosovo je Bratislavskim sporazumom preuzelo obavezu da održi izbore na severu. To se ne sprovodi, ili se sprovodi uz neka administrativna uputstva koja se često smatraju ruganjem Evropskoj uniji - rekao je Arifi, preneo je Kosovo onlajn.

Dodao je da će mere protiv Prištine ostati.

- Mere neće biti povučene, naprotiv, verovatno će biti pooštrene. Nije došlo do raspisivanja izbora i izostaje nacrt ZSO - dodao je.

EU očekuje, kako je kazao, da Boegrad i Priština preuzmu korake ka deeskalaciji.

- EU podvlači izjavu visokog predstavnika u ime EU od 3. juna 2023. godine, koji je zatražio od Kosova i Srbije da preduzmu mere za deeskalaciju i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Kosovo se obavezalo na ove principe u Bratislavi u julu 2023. godine - kazao je.

Stručnjak za međunarodne odnose Arbnor Sadiku rekao je da su sankcije međunarodne zajednice povezane sa održavanjem izbora na severu KiM.

- Što se tiče mera, jasno smo izneli svoj stav u poslednjih nekoliko dana i nedelja, i nema ništa novo što bismo želeli da dodamo u ovoj fazi. Neophodno je pronaći politički način da se što pre izađe na izbore na severu Kosova, i da se to ne odugovlači kroz nezakonite radnje. Malo je verovatno da će mere biti uklonjene, bar dok se ne održe lokalni izbori na severu Kosova - zaključio je Sadiku.

Kurir.rs/Font online/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja