LAJČAK PORUČIO SA BLEDA: Završen je važan sastanak sa Kurtijem, fokus je na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine!
Foto: Beta Milos Miskov

strateški forum

LAJČAK PORUČIO SA BLEDA: Završen je važan sastanak sa Kurtijem, fokus je na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine!

Politika -

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da je na Bledu imao važan sastanak sa premijerom privremenih prištinsklh institucija Aljbinom Kurtijem u sklopu priprema za sledeći sastanak na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine, i da je fokus bio na normalizaciji odnosa dve strane.

Posle sastanka sa Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma, Lajčak je sinoć izjavio da naredni sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića treba da bude održan u septembru.

Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti, Gabrijel Eskobar
foto: Printscreen/Video plus

- Glavna tema našeg razgovora bile su pripreme sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna - napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu KiM koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve gra|ane i koje otvara put za sprovo|enje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu KiM, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track