ODLUKA O SUSPENZIJI VIZA BI UBILA DIJALOG: Vjosa Osmani reagovala na izjavu Emanuela Makrona!
Foto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

zamena teza

ODLUKA O SUSPENZIJI VIZA BI UBILA DIJALOG: Vjosa Osmani reagovala na izjavu Emanuela Makrona!

Politika -

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da bi odluka o suspenziji viza za građane Kosova od 1. januara 2024. ubila dijalog između Kosova i Srbije.

Ona je reagovala na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je 28. avgusta rekao da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju, "ako se ne ponašaju odgovorno".

- Rekla bih da je to način da se jednom zauvek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda neka preduzme takve mere, a to su kaznene mere prema narodu Kosova. Te mere nisu protiv nijednog lidera, nisu protiv politike, oni su protiv naroda Kosova - kazala je ona prilikom posete spomeniku nestalih u Prištini.

Dodala je da bi to bila kazna bez presedana, koja bi bila velika nepravda za narod Kosova i što bi rezultiralo smrću dijaloga.

- Niko nema mandat da ide u Brisel, kada se kažnjava narod Kosova - rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je kazala da će 1. septembra biti spremno uputstvo za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, čim se stvore zakonski uslovi za održavanje izbora u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Izrazila je takođe očekivanje da će na sledećem sastanku na visokom nivou izme|u Kosova i Srbije "Evropska unija utvrditi da su njeni zahtevi ispunjeni i da su ispunjeni svi uslovi za uklanjanje mera protiv Kosova koje su bile nepravedne".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track