SRPSKE ŽRTVE SE NE POMINJU U PRIŠTINI, NITI U ZAGREBU: Veljko Odalović traži pravdu za nestale Srbe!
Foto: Fonet/Nenad Orević

Predsednik komisije za nestala lica

SRPSKE ŽRTVE SE NE POMINJU U PRIŠTINI, NITI U ZAGREBU: Veljko Odalović traži pravdu za nestale Srbe!

Politika -

Predsednik komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je na konferenciji povodom Međunarodnog dana nestalih, da Prištinu, kao ni Zagreb ne zanimaju srpske žrtve sukoba.

- O srpskim žrtvama se ne govori, ne pominju se u Zagerebu, ni na Kosovu, što vidimo po izjavama Aljbina Kurija, a srpske žrtve su marginalizovane i u BiH. Mi imamo legitimno pravo da gde god je bilo koja žrtva ubijena, stradala ili sahranjena da se njom bavimo. Na prostoru KiM ne žele time da se bave, Kurti i vlasti u Zagrebu, jednostavno, ne žele time da se bave - rekao je Odalović.

Naveo je da je u poslednjih 20 godina bilo 980 identifikacija kada su u pitanju srpske žrtve i srpske liste traženja u Hrvatskoj, a u zadnjih pet godina svega 35, što je, naglašava, svega sedam godišnje u proseku.

Veljko Odalović
foto: Nataša Milenković

Sa druge strane on ističe da je na KiM bilo ukupno 382 identifikacije, a da ih je u poslednjih deset godina samo 30.

- To govori samo o otklonu onih koji treba da se radi i što je obaveza. A za to vreme Srbija se suočila sa izmeštenim grobnicama i svaku lokaciju koja je pokazana, proverena je i istražena i tamo gde smo našli ostatke, izvršili smo eshumaciju i predali porodicama. Odgovorno smo se suočili kao odgovorna džava sa tim problemom, a samo tražimpo da i ostali imaju takav pristup - dodao je.

Komisija ima ogronme poteškoće ui rešavanju pitanja nestalih.

- Nemamo pristup ni jednoj ni drugoj mrtvačnici, ali imamo blokadu od strane Prištine čitavog procesa u Briselu, kada se u dobroj veri i nameri prišlo ovom procesu da bi dobio snagu u Briselu. Tamo smo doživeli totanu blokadu i usaglašena Deklaracija je bilo svetlo koje smo podelili sa vama i verovali smo da će se po tome postupati. Tri sastanka smo imali posle toga u Briselu gde Priština neće da razgovara o zajedničkom planu, aktivnostima i komisiji da nastavimo da radimo onako kako je Deklaracijom napisano - kazao je Odalović.

Priština i međunarodna zajednica se sete nestalih samo na današnji dan.

- Tražimo da nas naše kolege pozovu kada sprovode akcije kao što i mi to radimo, to su obaveze koje su preuzele države. Da imamo jedan odnos kakav je zapisan, potpisali smo obaveze. Ovo pitanje ili će početi da se rešava ili da se gubi - izjavio je.

Isti model opstruisanja se primanjuje i u Zagrebu, kao i u Prištini.

- Hrvatska model primenjuje sada i Priština. Kako Hrvatska opstruira ceo proces sada to rade i u Prištini, da li su im oni savetnici ili mentori pojma nemam šta rade, uglavnom je ista situacija - zaključio je.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track