SRBIJA U EU 2030. CILJ, A NE OBEĆANJE: Ministarka za evrointegracije Tanja Miščević o izjavi Šarla Mišela
Foto: Beta Amir Hamzagic

tumačenje

SRBIJA U EU 2030. CILJ, A NE OBEĆANJE: Ministarka za evrointegracije Tanja Miščević o izjavi Šarla Mišela

Politika -

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da je objava o spremnosti EU da prihvati ;nove članice do 2030. cilj koji treba da se dostigne, a ne obećanje.

- To je godina koja predstavlja cilj, ne obećanje. ;Tek predstoji usaglašavanje država članica EU o tome šta zapravo znači spremnost da prihvate nove članice do 2030. godine - izjavila je ministarka na sastanku u Carinskoj ispostavi Novi Beograd.

Ona je na pitanje novinara da li Srbija može da napreduje u evropskim integracijama dok ne reši pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom i uvođenja sankcija Rusiji, rekla da su ta pitanja već definisana poglavljima o pristupanju.

- Kada je reč o normalizaciji (odnosa Beograda i Prištne), mi već imamo poglavlje 35 u kome se i nalazi ta konačna mera, a to je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji. Mi smo vrednosno na istom pravcu i kada je reč o poglavlju 21 (o usklađivanju sa spoljnom polittikom EU) - rekla je Miščević.

Emanuel Žiofre
foto: Printscreen/TV Pink

Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da izjava paredsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da EU treba da prihvati nove članice do 2030. znači promenu percepcije unutar bloka.

- Ruska agresija je promenila stvari. Sada stvari posmatramo na drugačiji način i to je za nas važnije. Ovo je prava prilika da se postigne proširenje, ona mora biti uzeta u obzir. Srbija ima velike izazove da ovu priliku iskoristi, ali mislim da će ona time i mnogo dobiti - rekao je on.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track