POTPUNO LICEMERJE HRVATSKIH VLASTI: Srbe hapse zbog pesama, za ustaške pokliče gluvi!
Foto: Shutterstock

DVOSTRUKI ARŠINI

POTPUNO LICEMERJE HRVATSKIH VLASTI: Srbe hapse zbog pesama, za ustaške pokliče gluvi!

Politika -

Veritas je podsetio da je sud u Šibeniku od početka godine procesuirao sedmoro Srba sa područja Knina je su "vređali nacionalne osećaje građana Hrvatske"

Sud u Šibeniku od početka godine procesuirao je sedmoro Srba sa područja Knina zbog optužbe da su na Fejsbuku, navodno, širili mržnju i vređali nacionalne osećaje građana Hrvatske, naveo je Dokumentaciono-informacioni centar Veritas. Međutim, dok s jedne strane neumoljivo kažnjavaju Srbe zbog pesama o Republici Srpskoj Krajini i postavljanja fotografija svojih srušenih domova, dotle s druge strane hrvatsko pravosuđe nije ništa preduzelo da kazni dubrovačku istoričarku i književnicu Slavicu Stojan, članicu Predsedništva Matice Hrvatske, koja je poručila da su "Srbi kao bube koje treba spaliti bacačem plamena"!

Ukorenjeno antisrpstvo

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta za Kurir je ocenio da je ponašanje hrvatskih vlasti krajnje licemerno, te da se potpuno drugačije ophode kada je u pitanju navodni govor mržnje Srba i otvoreni, brutalni govor mržnje Hrvata.

Perko Matović, Miodrag Linta
foto: Kurir Tv

- Svi smo zgroženi i šokirani izjavama književnice Slavice Stojan i njenim brutalnim govorom mržnje prema Srbima. Nažalost, ni njena matična kuća, kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija, ni javne ličnosti, niti ministar kulture, a kamoli premijer i predsednik Hrvatske nisu reagovali na ovaj izliv besa prema srpskom narodu. Sve to jasno pokazuje da hrvatsko društvo živi duboko utemeljeno u antisrpstvu i mržnji prema svemu što je srpsko - kazao je Linta za Kurir.

Dupli aršini

Sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kaže da je neverovatno da zemlja, koja je članica EU, na takav način reaguje prema svojim sunarodnicima.

Slavica Stojan, Oluja, Progon Srba
foto: Printscreen/YouTube, Rojters

- Prosto bi se čovek pitao šta je s onima koji pevaju ustaške pesme, a takvih u Hrvatskoj ima toliko da čitav stadion peva. Znači li to da bi gotovo cela Hrvatska morala da bude zatvorena ako bi ista merila bila primenjena - kaže Budimir za Sputnjik.

Sve prijave podnela kninska policija Od novčanih do kazni zatvora

Iz Veritasa poručuju da je svih sedmoro procesuiranih Srba i kažnjeno!

- Jedna osoba je bezuslovno kažnjena sa 16, a četvoro sa 15 dana zatvora. Jedan optuženi je dobio uslovnu kaznu od 15 dana zatvora, a sedma osoba je novčano kažnjena sa 1.000 evra. Sve prekršajne prijave podnela je kninska policija, a sve presude je doneo Prekršajni sud u Šibeniku - objasnili su u Veritasu.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track