"ČEKAMO DA NEKO SA ZAPADA KURTIJU KAŽE DOSTA!" Vuković: Produžavanje tenzija na KiM je opasno, jer se oni za to vreme naoružavaju!
Foto: Kurir Televizija, EPA/Georgi Licovski

kosovo i metohija

"ČEKAMO DA NEKO SA ZAPADA KURTIJU KAŽE DOSTA!" Vuković: Produžavanje tenzija na KiM je opasno, jer se oni za to vreme naoružavaju!

Politika -

Aljbin Kurti je obećao pred liderima regiona i zvaničnicima Evropske unije na Bledskom forumu da će na jesen u četiri opštine na severu KiM biti održani novi lokalni izbori, što je deo zahteva EU za deeskalaciju tenzija.

Međutim, upućeni u dešavanja smatraju da je Kurtijev plan sa peticijom za smenu gradonačelnika praktično neizvodljiv, i više izgleda kao kupovina vremena i pokušaj da od EU dobije ukidanje kaznenih mera.

Na ovu temu govorio je u jutarnjem programu Kurir televizije govorio je Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Tenzije koje se stvaraju srpskom narodu na KiM nažalost nisu novost i to je njihova svakodnevica. Na sve raspoložive načine Kurti šalje poruku Srbima da nisu dobro došli. U pitanju je netrpeljivost prema celoj srpskoj zajednici na Kosovu. Traže se kao neka rešenja u tehničkoj primeni kao što je ta peticija za promenu gradonačelnika, pa se onda kaže kako je to teško izvodljivo. Kao da ne shvata da se tu radi o pregovorima i načinima kako da se napravi neka u najmanju ruku konsocijacija, tj. mogućnost da se zajedno živi. Vi kada imate monopol fizičke prirode koji ste prigrabili imate i hiljadi i jedan način da malteretirate te stanovnike - ocenio je Vuković.

Dodao je da je u cilju rešavanja konflikta na KiM neophodno da se sa zapada na Kurtija izvrši pritisak.

02:24

ČEKAMO DA NEKO SA ZAPADA KURTIJU KAŽE DOSTA! Vuković: Produžavanje tenzija na KiM je opasno, jer se oni za to vreme naoružavaju!

- Čekamo kada će neko od njegovih mentora na zapadu proceniti kad je dosta i kada će se preko određenih pritisaka doprineti da se stvari malo pokrenu u pravcu nekakvog rešavanja. Čekamo novu rundu dijaloga i dobru volju, a s druge strane imate jednu potpunu isključivost i neobjektivnost . Nastojanje da se na Kurtija izvrši pritisak ipak pokazuje volju da se na neki način utvrdi ko je krivac za ovu produženu tenziju koja je opasna jer se oni u međuvremenu naoružavaju.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:53

KOSOVO I METOHIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track