BEOGRAD OVO ČEKAO 10 GODINA: Srbija postala prijatelj ASEAN, nova mogućnost za unapređenje saradnje sa zemljama jugoistočne Azije!
Foto: Printscreen RTS

Diplomatija

BEOGRAD OVO ČEKAO 10 GODINA: Srbija postala prijatelj ASEAN, nova mogućnost za unapređenje saradnje sa zemljama jugoistočne Azije!

Politika -

Srbija je u Džakarti potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, tokom 43. samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN). Ugovor je potpisao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i poručio da je za Beograd to izuzetan događaj za unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama.

- Hvala na pomoći kako bi se proces pristupanja Srbije priveo željenom cilju. Srbija je naslednica bivše Jugoslavije. Ponosni smo na decenijsko prijateljstvo i snažne veze sa zemljama Jugoistočne Azije, koje sežu do pedesetih godina prošlog veka, iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih - izjavio je Dačić.

On je naveo da su među osnivačima Pokreta nesvrstanih bili tadašnji jugoslovenski i indonežanski predsednici Josip Broz Tito i Sukarno.

- Principi kojih smo se držali svih godina su i principi ASEAN - uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta, nacionalnog identiteta, nemešanje u unutrašnje odnose drugih država i rešavanje sporova mirnim putem - poručio je Dačić.

Od prvog podnetog zvaničnog zahteva Srbije proteklo je 10 godina, a interes za jačanje saradnje sa članicama ASEAN je sve veći, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

U Ministarstvu ističu da pristup ASEAN otvara mogućnosti za bolji dijalog i ekonomsku saradnju sa tim azijskim blokom koji će, prema prognozama, do 2030. godine biti četvrta svetska ekonomija.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja