KURTI ĆE TRAŽITI MEĐUSOBNO PRIZNANJE DO 2024! Nastavak dijaloga osuđen na propast zbog maksimalističkih zahteva Prištine
Foto: Shutterstock, EPA Georgi Licovski

mršava očekivanja

KURTI ĆE TRAŽITI MEĐUSOBNO PRIZNANJE DO 2024! Nastavak dijaloga osuđen na propast zbog maksimalističkih zahteva Prištine

Politika -

Priština se očigledno sprema da 14. septembra u Brisel ponovo dođe s maksimalističkim zahtevima, pa od nastavka dijaloga na najvišem političkom nivou gotovo niko nema velika očekivanja.

Da kosovska strana nema nameru da promeni strategiju, potvrdila je juče predsednica Vjosa Osmani, koja je iz Tirane poručila da se dijalog sa Srbijom nastavlja, ali da je konačni rezultat "samo obostrano priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova".

Smena i izbori

Analitičar Dorajet Imeri smatra da će kosovski premijer Aljbin Kurti na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pokušati da iznese ideju da bi tokom naredne godine trebalo da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma usredsređenog na međusobno priznanje. On je rekao da će u fokusu sastanka 14. septembra biti Briselski i Ohridski sporazum, kao i da će se razgovarati o situaciji na severu Kosova, te da će se tražiti smena gradonačelnika i održavanje izbora.

Vjosa Osmani
foto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

- Taj sastanak je nastavak napora posrednika da se pronađe rešenje koje bi bilo neophodno za nastavak normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, tačnije za sprovođenje sporazuma koji je postignut u Briselu, a potom i u Ohridu... Svako odlaganje održavanja izbora odrediće i dinamiku dogovora. S druge strane, premijer Kurti pokušaće da iznese ideju da tokom 2024. godine već mora da postoji sveobuhvatan sporazum usredsređen na srpsko priznanje Kosova - izjavio je Imeri, prenosi Gazeta blic.

Fingiranje dijaloga

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da će Kurti sigurno imati predstavu u cilju fingiranja dijaloga.

Srđan Barac, Dragan Vujičić
foto: Kurir tv

- Politika Aljbina Kurtija, ali i drugih ključnih aktera u Prištini, ostaje na liniji tihog i loše pravno pripremljenog etničkog čišćenja Srba koji su uspeli da opstanu da žive na teritoriji Kosova i Metohije. Nadanja da će se takva politika promeniti su lakoverna. Ostaje nam samo teška i duga borba u međunarodnoj areni s ciljem da međunarodna zajednica konačno shvati da je politika tzv. nezavisne države Kosovo propala i da je potrebno krenuti novim kursom ka sigurnoj budućnosti regiona. Glavni problem nije Kurti, koji će ponovo u Briselu imati performanse sa ciljem fingiranja nekakvog dijaloga, već što takva politika ima većinsku podršku u biračkom telu - ocenjuje naš sagovornik. Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Avni Arifi izrazio je skepsu da će u budućnosti doći do sporazuma o međusobnom priznanju jer, kako je naglasio, Srbija za to nije zainteresovana.

Tri godine Vašingtonskog sporazuma

Grenel: Pogoršani odnosi Beograda i Prištine

Prošle su tačno tri godine otkad su u Beloj kući, u prisustvu tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali Vašingtonski sporazum. Iako je dokument tada viđen kao nova šansa za izgradnju trajnog mira i dugoročne stabilnosti, danas je on skoro zaboravljen, a ostvareno je malo od onoga što je potpisano. Jedan od najglasnijih zagovornika ovog sporazuma Ričard Grenel, inače bivši izaslanik SAD za dijalog, smatra da su nakon odlaska Trampa s vlasti odnosi Kosova i Srbije pogoršani.

Ričard Grenel
foto: Printscreen/ Youtube/Newsmax TV

- Nažalost, Džo Bajden i njegova administracija jasno su stavili do znanja da Balkan i narod Balkana nisu njihov prioritet. Jasno je da su ljudi s Kosova, iz Srbije i s prostora šireg Balkana u velikoj meri imali koristi od mandata Donalda Trampa u Beloj kući, i iskreno se nadam da ćemo videti još jednu Trampovu administraciju kako bi ponovo učinio region Balkana glavnim prioritetom za Ameriku - poručio je Grenel za Kosovo onlajn.

Kurir.rs

03:37

BORIS BRATINA O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja