HRVATSKI PREMIJER RAZGOVARAO SA PREDSEDNICOM SUDA U HAGU: Plenković: Nezadovoljan sam zbog puštanja Simatovića!
Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

Tribunal

HRVATSKI PREMIJER RAZGOVARAO SA PREDSEDNICOM SUDA U HAGU: Plenković: Nezadovoljan sam zbog puštanja Simatovića!

Politika -

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je danas izrazio nezadovoljstvo predsednici suda u Hagu Grasijeli Gati Santani zbog puštanja na prevremenu slobodu Franka Simatovića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj.

- Izrazili smo nezadovoljstvo zbog odluke o prevremenom puštanju na slobodu Franka Simatovića i razgovarali smo o statusu hrvatskih državljana koji su na izdržavanju kazni - napisao je Plenković na platformi X posle sastanka sa Santanom, predsednicom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Santana je 29. avgusta donela odluku o prevremenom oslobađanju Simatovića, bivšeg funkcionera Službe državne bezbednosti, jer mu je zdravstveno stanje ozbiljno pogoršano. Santana se u odluci pozvala na više nalaza lekara u Hagu, uključujući nezavisnog medicinskog veštaka.

Simatović, koji je izdržao osam i po od 15 godina zatvorske kazne, na koju ga je haški sud pravosnažno osudio, istog dana je pušten iz pritvora u Sheveningenu i otputovao je u Beograd.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track