DESTRUKTIVNI! KURIR SAZNAJE: Deo opozicije se saglasio: Pokušaćemo da sprečimo zasedanje Skupštine! Detalje iznose ujutru
Foto: ATAImages

sastanak trajao više od tri sata

DESTRUKTIVNI! KURIR SAZNAJE: Deo opozicije se saglasio: Pokušaćemo da sprečimo zasedanje Skupštine! Detalje iznose ujutru

Politika -

Predstavnici dela opozicije koji organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" danas su na sastanku u Narodnoj skupštini, koji je počeo oko podneva i trajao više od tri sata, postigli dogovor da sutra pokušaju da blokiraju rad Skupštine, čije zasedanje je najavljeno za 10 sati.

Prema saznanjima Kurira, oni će opstrukcijom na samom početku sednice pokušati da spreče njeno održavanje.

Preokret

Na gotovo trosatnom sastanku, među učesnicima skupštinskih odbora dela opozicije nije bilo dvojbe oko toga da se blokira rad parlamenta, ali je bilo problematično na koji način to da se izvede.

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

Prema našim saznanjima, očekivalo se da ovaj predlog ne podrže demokrate, imajući u vidu da je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac - na poziv Aleksandra Jovanovića Ćute iz stranke Zajedno da se blokira rad parlamenta - poručio da "ne bi da komentariše lične stavove kolega opozicionih poslanika koji nisu dogovoreni i usvojeni na zajedničkom sastanku opozicionih poslaničkih klubova". No, po svemu sudeći je na jučerašnjem sastanku promenio mišljenje.

Iako rad parlamenta može da se opstruira samo nasilno, potpredsednica SSP Marina Tepić uoči sastanka je poručila da im "nije namera da nekog ugroze, da se nasiljem bore protiv nasilja, nekog napadaju".

- Činimo sve suprotno tome, čak i kad postoji neki eho da treba radikalizovati. Ne, mi se protiv nasilja ne možemo boriti nasiljem, ali isto tako nasilje koje ovde trpimo - ne samo verbalno, huškačko, staroradikalsko već pravno nasilje, treba da dobije odgovor. I ova sednica koja treba da se održi sutra, znate li kad je sazvana? U nedelju u pola jedan. Tad saznajemo da se pripremaju rebalans budžeta i neki drugi revolucionarni zahvati ove vlasti - rekla je, između ostalog, Tepićeva u izjavi za medije.

Tražiće i izbore

Sastanku su, inače, osim Tepićeve, prema našim saznanjima, prisustvovali Miroslav Aleksić, osnivač Narodnog pokreta Srbije, lider DS Zoran Lutovac, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, iz stranke Zajedno Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta, i Stefan Jovanović, portparol Narodne stranke.

Dnevni red

Rebalans, novi ministar privrede, akcize...

Skupština Srbije sutra treba da počne razmatranje rebalansa budžeta za 2023. Takođe, na dnevnom redu petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine, koje je planirano za 10 sati ujutru, pored ostalog naći će se i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zakoni o akcizama i o penzijskom i invalidskom osiguranju, a poslanici će se izjasniti i o predlogu Vlade Srbije da se za novog ministra privrede izabere Slobodan Cvetković.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost za Kurir poručuje da je svaki nasilan akt kojim se onemogućava rad parlamenta direktan udar na državu i demokratiju.

- Svi narodni poslanici moraju biti svesni odgovornosti koju taj poziv nosi. Opoziciona orijentacija se ne sme dokazivati destruktivnim nastupom od koga čitavo društvo trpi štetu - istakao je Rajić, koji veruje da će rad parlamenta deo opozicionih poslanika pokušati da opstruira nasilnim putem.

Brojke

Osmina poslanika kreće u opstrukciju

Deo opozicije koji će danas pokušati blokadu parlamenta ukupno ima 36 poslanika, što je malo više od osmine ukupnog broja parlamentaraca (250). DS broji 10 poslanika, koalicija Moramo - Zajedno ima osam, dok ih Narodna stranka broji pet, kao i Zeleno-levi klub. Narodni pokret Srbije takođe ima pet poslanika.

Inače, prema nezvaničnim informacijama, ovaj deo opozicije će tražiti i vanredne izbore, a u planu je i organizacija velikog protesta, ali zasad ništa nije precizirano.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track