ČLANICE POZDRAVILE NAPORE SRBIJE DA PRISTUPI UGOVORU O PRIJATELJSTVU: Dačić se sastao sa generalnim sekretarom ASEAN-a u Džakarti!
Foto: Beta Miloš Miškov

ministarstvo spoljnih poslova

ČLANICE POZDRAVILE NAPORE SRBIJE DA PRISTUPI UGOVORU O PRIJATELJSTVU: Dačić se sastao sa generalnim sekretarom ASEAN-a u Džakarti!

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa generalnim sekretarom Asocijacije nacija jugoistočne Azije Kao Kim Hournom na marginama 43. Samita ASEAN-a Džakarti.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što su države članice ASEAN-a prepoznale snažan interes Srbije da pristupi Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Istaknuto je da je cilj Srbije da pristupanjem ovom Ugovoru dodatno osnaži političke odnose i sveukupnu saradnju sa tradicionalno prijateljskim državama Jugoistočne Azije, članicama ASEAN.

Dačić još jednom je zahvalio na dragocenoj pomoći koju je Sekretarijat ASEAN pružio, dajući odgovarajuće smernice kako bi se proces pristupanja Srbije priveo željenom cilju.

Takođe je napomenuo da je Srbija ponosna na višedecenijsko prijateljstvo i snažne veze sa državama Jugoistočne Azije koje sežu do 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, iz perioda osnivanja i najintenzivnijih aktivnosti Pokreta nesvrstanih zemalja.

Srbija, kao jedna od država sukcesora SFRJ, nastavlja da unapre|uje i razvija saradnju sa državama ASEAN, navodi se u saopštenju. Saradnja se, kako je ocenjeno, odvija poštujući osnovne vrednosti Pokreta nesvrstanih, uz uzajamno po{tovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, zalaganje za prevazilaženje svih razlika mirnim putem uz podsticanje sveobuhvatnog miroljubivog razvoja i napretka što su ujedno i osnovne vrednosti ASEAN-a.

Sagovornici su se složili da pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji pri ASEAN daje dosta mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima, s obzirom da region Jugoistočne Azije, kome pripadaju države članice ASEAN predstavlja jedan od najdinamičnijih, najbogatijih i najraznolikijih regiona u svetu.

Generalni sekretar ASEAN podvukao je da dodatno potpisivanje pomenutog Ugovora treba da podstakne svestranu bilateralnu saradnju sa državama ASEAN-a.

Ta saradnja nije samo na političkom i ekonomskom planu, već i u različitim oblastima kao što su kultura, nauka, obrazovanje, poljoprivreda, prehrambena industrija, zdravstvo, odbrana i bezbednost, borba protiv terorizma, sprečavanje transnacionalnog i drugih oblika kriminala, medicina, informacione tehnologije, obrazovanje, međuljudska razmena i drugo.

Kurir.rs

04:44

BARAC O DEŠAVANJIMA NA KIM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track