AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA ZAHTEVA KRAJ BLOKADE SRPSKIH PROIZVODA: Odnos Beograda i Prištine prevazilazi bilateralne odnose!
Foto: Shutterstock

SAOPŠTENJE

AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA ZAHTEVA KRAJ BLOKADE SRPSKIH PROIZVODA: Odnos Beograda i Prištine prevazilazi bilateralne odnose!

Politika -

Američka privredna komora zahteva od prištinskih institucija da preispita blokadu srpskih proizvoda jer to, kako navode, ometa međunarodne komercijalne interese, među kojima su i američki.

Prema zvaničnim podacima u koje je Američka komora imala uvid, "uvoz robe kompanija sa značajnim američkim vlasništvom opao je za više od 39 odsto u odnosu na 2022. godinu, što naglašava značajan uticaj koji trenutne mere Vlade Kosova imaju na međunarodna preduzeća".

- Podaci otkrivaju mračnu stvarnost, uvoz robe američkih kompanija opada alarmantnom brzinom. Štaviše, svaka trgovinska barijera, kao što je ova zabrana, neizbežno je povećala potrošačke cene, dodatno opterećujući porodične budžete. Štaviše, u okolnostima kada je Kosovo već ukinulo zabranu uvoza sirovina i poluproizvoda iz Srbije, besmisleno je i ironično zadržavanje na snazi ​​mere zabrane uvoza robe koja predstavlja međunarodni komercijalni interes - navodi se u saopštenju.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine "nadilazi bilateralne interese".

- Neprekidno se zalažući za otvorenu i uravnoteženu trgovinsku politiku, Američka privredna komora na Kosovu zahteva brze i odlučne akcije koje će podržati ekonomski rast, prosperitet i regionalnu harmoniju - zaključili su.

(Kurir.rs/Koha/Kosovo Online)

03:37

BORIS BRATINA O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track