"NERED U SKUPŠTINI JE SVESNO NAPRAVLJEN, ŽELE DA OBNOVE PROTESTE" Stanković analizira: Naravno, taj haos nije uspeo
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"NERED U SKUPŠTINI JE SVESNO NAPRAVLJEN, ŽELE DA OBNOVE PROTESTE" Stanković analizira: Naravno, taj haos nije uspeo

Politika -

Samo pre nekoliko nedelja, deo opozicije je odbio izbore, tvrdeći da su to sredstvo za očuvanje vlasti Aleksandra Vučića.

Vlast je tada pozivala na političku snagu izraženu na biralištima umesto na ulicama.

Međutim, mesec ili dva kasnije, opozicija sada zahteva hitne vanredne parlamentarne i beogradske izbore. Vlast je načelno pozdravila ovaj predlog, ali konkretni odgovori su još uvek čekaju.

Protesti, Protest, Opozicija
foto: Stefan Stojanović MONDO

Analitičari smatraju da je opozicija ovim zahtevom ofanzivno reagovala iz nužde kako bi izbjegla neuspješne proteste, a postizanje dobrih rezultata u Beogradu nije isključeno.

Gost "Usijanja" koji je analizirao temu, ali i skorašnji haos u Skupštini je Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

- Ja sam zakleti protivnik vanrednih parlamentarnih izbora. Smatram da Vlada treba, u okolnostima u kojoj se zemlja nalazi, da vlada četiri godine jer ima pun mandat. Osvojila ju je na izborima uz pomoć građana, nema krizu poverenja u javnosti. Opozicija je imala prilike, u trećoj nedelji protesta, koji su navodno protiv nasilja, a zapravo su za frenkvenciju nekih televizija, imala je priliku da iskoristi taj momentum da možda ispregovara izbore sa vlašću. Vučić je ponudio razgovore, a oni su odlučili da ga ruše na ulici, završili su sa nekoliko desetina ljudi koji uzaludno šetaju Gazelom i kompromituju onu energiju - započeo je Stanković, pa se osvrnuo na nerede u Skupštini:

00:49

HAOS U SKUPŠTINI JE SVESNO NAPRAVLJEN, ŽELE OBNOVITI PROTESTE Stanković analizira: Vlast nema krizu poverenja u javnosti!

- Haos u Skupštini je svesno napravljen da bi se obnovili protesti i kako bi se preko njih vršio pritisak na vlast. Naravno, taj haos nije uspeo kao što nije uspeo ni onaj haos o raspravi o Kosovu, kao što nisu ni uspele te brojne blokade Gazele. To kompromituje ideju opozicije, ali se plašim da to kompromituje i nešto dublje od toga. Odnosno da kompromituje ideju kako zamisliti političku alternativu. Kada posmatrate šta se dešava u medijskom smislu, koji je jako važan zbog komunikacije, uvek imate dve slike. Jedna je onih koji opstruriraju normalnost svakodnevnog života blokirajući gradsku saobraćajnicu ili opstruriraju Skupštinu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:01

BORE SE PROTIV POVEĆANJA PENZIJA Orlić osudio haos u skupštini: Glupiraju se za Tik-Tok, OVO su vikali za pobedu naših košarkaša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja