NOVO POGLAVLJE SRPSKO - KOREJSKIH ODNOSA: Premijerka Brnabić razgovarala sa Han Dok-Suom
Foto: Vlada Srbije

važna poseta

NOVO POGLAVLJE SRPSKO - KOREJSKIH ODNOSA: Premijerka Brnabić razgovarala sa Han Dok-Suom

Politika -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je danas zvaničnu posetu Republici Koreji razgovorima sa predsednikom Vlade Republike Koreje Han Dok-Suom.

- U proteklih godinu dana smo kroz sadržajne razgovore vođene na visokom nivou i preduzete konkretne korake, koje nastavljamo danas ovde u Seulu, otvorili jedno novo poglavlje srpsko – korejskih odnosa koje će u bliskoj budućnosti dati značajne i konkretne ekonomske plodove - istakla je premijerka.

Ana Brnabić
foto: Vlada Srbije

Premijer R. Koreje Han Dok-su je prilikom razgovora istakao da je Srbija idealno mesto kao hab za kompanije iz R. Koreje za širenje svojih poslovanja u Evropi, a što će i srpskim kompanijama otvoriti mogućnost za širenje poslovanja po evropskom kotinentu.

Rukovođena rastućom trgovinskom razmenom i roba i usluga, ekonomska saradnja dve zemlje se sve intenzivnije razvija. Fascinantno je da je robna razmena između naše dve zemlje je u prethodnoj deceniji povećana 49 puta, a srpski izvoz čak 102 puta. Značajan doprinos tome daju i korejske kompanije u Srbiji, koje trenutno zapošljavaju skoro 9000 radnika, navela je premijerka.

Premijerka Brnabić je istakla da nas, kada je u pitanju investiciona saradnja, čeka još mnogo posla i da je zato posebno važno današnje potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, a kojim će biti pružena dodatna pravna sigurnost i stvoren novi zamajac za privlačenje korejskih investitora u Srbiju.

Ana Brnabić
foto: Vlada Srbije

Premijeri su ujedno pozdravili korake koje su dve strane preduzele radi započinjanja pregovora o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu. Postignuta je saglasnost i izražena zajedničku volja da formalni pregovori o ovom sporazumu budu započeti, a u skladu sa relevantnim nacionalnim procedurama. Očekuje se da će Sporazum o ekonomskom partnerstvu Republike Srbije i Republike Koreje, kada bude zaključen, značajno doprineti unapređenju bilateralne ekonomske saradnje kroz uspostavljanje režima slobodne trgovine i dodatno snaženje investicionih mogućnosti.

U svetlu sve intenzivnije bilateralne saradnje u domenu industrija zasnovanih na znanju i inovacijama, premijeri su pozdravili što su dve strane započele razgovore o uspostavljanju stalnog dijaloga u oblasti inovativne ekonomije. Ovaj mehanizam redovnog dijaloga biće usmeren na četiri ključne oblasti – pametnu mobilnost, bioekonomiju, digitalnu transformaciju, i nove tehnologije zelene energije. Dve strane očekuju da će ovaj mehanizam, kada bude uspostavljen, služiti kao kao katalizator za dalji napredak ekonomske saradnje između dve zemlje.

Ana Brnabić
foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade je istakla da je Srbija poslednjih godina među vodećim dobavljačima Koreje kada su u pitanju žitarice, naročito kukuruz, te je na sastanku razgovarano o daljim koracima za jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Premijerka Brnabić je takođe izrazila spremnost za uspostavljanje bliže saradnje u oblasti kreativnih industrija, kao i interes za jačanje međuljudskih kontakata kroz saradnju u oblastima omladinske razmene i sporta.

Premijeri su razmenili stavove o aktuelnim globalnim i regionalnim pitanjima, kao i potvrdili nameru za nastavak međusobne podrške u međunarodnim orgnaizacijama od uzajamnog značaja.

Premijerka je prethodno posetu Republici Koreji započela polaganjem venca i upisivanjem u Knjigu posetilaca na Nacionalnom groblju u Seulu, mestu posvećenom palim borcima koji su se odvažno borili za svoje ideale i za slobodu R. Koreje.

Ana Brnabić
foto: Vlada Srbije

- Učinjena mi je izuzetna čast da budem ovde. Ujedinjeni zajedničkim težnjama i inovativnim duhom naših naroda, neka Republika Srbija i Republika Koreja nastave da koračaju rame uz rame prema budućnosti na bazi međusobnog poštovanja, posvećene saradnje i dugovečnog partnerstva - napisala je Brnabić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja