DUGE CEVI! Kurtijevi naoružani specijalci upali u srpsku fabriku! Hoće li se smiriti zbog ŠAMARA iz NATO?!
Foto: Profimedia

TEROR SE NASTAVLJA

DUGE CEVI! Kurtijevi naoružani specijalci upali u srpsku fabriku! Hoće li se smiriti zbog ŠAMARA iz NATO?!

Politika -

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije nasilno su ušli u prostor fabrike alata "Lola" u Zubinom Potoku, koja je u stečaju i u njoj nije bilo radnika. Samo nekoliko sati kasnije uhapšen je još jedan Srbin

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije juče su nasilno ušli u prostor fabrike alata "Lola" u Zubinom Potoku i pretresali taj objekat i fabrički krug, a samo nekoliko sati kasnije uhapšen je jedan Srbin iz zasad nepoznatih razloga. Prethodno je Priština pokušala da prinudno iseli srpske institucije iz zgrade u Bošnjačkoj mahali, zbog čega je Beograd uputio protestnu notu EU i SAD, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ukazao da kosovska policija ne sme da deluje na severu bez konsultacija s Kforom.

Progon

Naime, kosovski specijalci su juče ujutru s dugim cevima opkolili prvo fabrički krug "Lole", njih više od 50, a zatim su provalili unutra. U fabrici u trenutku upada policije nije bilo nikoga, jer ona godinama ne radi, te nije poznato šta je policija uopšte tražila tamo iako ovo nije prvi put da upadaju u taj objekat. Pritom je do upada u ovu fabriku došlo samo dan nakon što je Stoltenberg naglasio da je za svaku akciju specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova neophodna koordinacija s Kforom.

Aljbin Kurti
foto: GEORG HOCHMUTH / APA / Profimedia, EPA/GEORGI LICOVSKI

A nedugo nakon upada u fabriku, Srbin iz Leposavića, bivši pripadnik kosovske policije, uhapšen je u tom gradu naočigled majke. On je sedeo u svojoj kafani, nedaleko od železničke stanice, gde je svratio da popije kafu, kada se pojavio policijski automobil koji je došao po njega. Majka uhapšenog, koja se nalazila u blizini, donela je, na zahtev policije, njegovu ličnu kartu, jer joj je rečeno da je priveden samo na informativni razgovor i da će ubrzo biti pušten. Istovremeno, kao odgovor na pokušaj Prištine da iz zgrade u Bošnjačkoj mahali prinudno iseli srpske institucije, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je diplomatsku notu u kojoj je apelovao na međunarodne aktere, EU i SAD, da spreče kosovskog premijera Aljbina Kurtija u jednostranim akcijama koje mogu izazvati dalju nestabilnost. U diplomatskoj noti Petković je zatražio hitnu akciju EU i SAD da pozovu Kurtija da se odmah i trajno uzdrži od bilo kakvih pokušaja da preuzme kontrolu nad objektima u kojima se nalaze srpske institucije. Inače, Srbi su preksinoć ostali u kancelarijama, gde su bili i juče, kako ih ne bi prinudno iselili.

Dvostruka igra

Da će uprkos svemu ovome, pa i šamaru iz NATO, Kurti nastaviti s nasilnim akcijama protiv Srba na KiM, za Kurir ocenjuje nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

- U dužem periodu profiliše se taktika zapadnih centara moći da određene strukture kritikuju sistemsko nasilje privremenih institucija u Prištini nad srpskim narodom, militarizaciju severa, oduzimanja imanja Srbima i slično, te da najavljuju mere i nazovisankcije protiv Prištine, dok istovremeno drugi deo tih istih zapadnih centara moći koji su u senci faktički daje pokriće pa čak i ohrabruje nasilničko ponašanje Kurtija i prištinskih struktura. Mislim da je trenutno na delu - taktika dvostruke igre. Zato sam uveren da neće američki, nemački i britanski centri moći obuzdavati Kurtija i njegove dalje akcije protiv Srba i Srbije - izričit je Jovanović.

Istog je mišljenja i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

- Kurtijev režim će nastaviti s provokacijama. Srbi na KiM moraju ostati jedinstveni i u saglasju s Beogradom. Situacija je složena i takva će očito ostati i u narednom periodu - poručio je Rajić za Kurir.

Branko Radun, Predrag Rajić
foto: Kurir tv

Zastrašivanje

Osvrćući se na konstataciju Stoltenberga, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za Kurir ukazuje da je očigledno da sadašnje vlasti, predvođene Kurtijem, niti poštuju niti priznaju prethodne sporazume s Beogradom i da je jedini cilj zastrašivanje Srba na severu i održavanje stalne nestabilnosti.

- Upad specijalaca u praznu fabriku "Lola", koja godinama ne radi, samo dan nakon Stoltenbergove izjave više je izraz nemoći onoga koji naređuje ovakve besmislene akcije jer se podrška Prištini u međunarodnim krugovima dodatno smanjuje upravo zbog neracionalnog ponašanja i nesaradnje. Očekujem da Kfor nastavi da ispunjava svoju misiju do pune deeskalacije na severu, kako bi se nastavio dijalog i proces normalizacije odnosa - rekla je ona.

Bljerim Velja

Postoji stroga koordinacija s Kforom

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja tvrdi da postoji mehanizam koordinacije KBS i Kfora za procenu bezbednosne situacije na terenu.

- Postoji nekoliko mehanizama kojima se ova saradnja ostvaruje između Kosova, kosovskih bezbednosnih institucija i NATO, tako da postoji posebna komponenta koja se zasniva na povećanju kapaciteta ninistarstva odbrane, kao i KBS u skladu s NATO standardima - rekao je Velja. Dodao je da postoji komunikacija i redovna koordinacija s Kforom na terenu.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track