PETKOVIĆ: Od Kurtija zavisi da li će normalizacija biti nastavljena, rezultate određuje formiranje ZSO
Foto: Printscreen/Pink

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

PETKOVIĆ: Od Kurtija zavisi da li će normalizacija biti nastavljena, rezultate određuje formiranje ZSO

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da isključivo od Aljbina Kurtija zavisi da li će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti nastavljen i dodao da je svim međunarodnim sagovornicima jasno sa koje strane preti opasnost i ko svakodnevno proizvodi nove eskalacije.

Petković je dodao da Kurti mesecima kako svojim političkim delovanjem, "tako i nasiljem i terorom na terenu blokira primenu dosadašnjih sporazuma i upinje se da radi sve suprotno od normalizacije pa svakodnevno poseže za eskalacijom političko-bezbednosne situacije na terenu".

"Tok i rezultate dijaloga Beograda i Prištine određuje pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na način dogovoren u Briselu, a na koju Srbi sa Kosova i Metohije čekaju više od 10 godina ali se Kurti pravi nevešt pa na sve načine pokušava da izbegne čak i pominjanje te obaveze", naveo je Petković.

On je istakao da će zato Beograd uvek na to podsećati i insistirati na formiranju ZSO, jer će samo tako Srbi moći da ostvare svoja kolektivna prava na ovim prostorima.

"Srbija je u međunarodnoj zajednici prepoznata kao kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je, između ostalog, dokazala mudrim i uzdržanim odgovorima na Kurtijevu ratnohuškačku politiku i pokušaje potčinjavanja srpskih opština na severu Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Ocenio je da će Kurtijeve želje o nekakvim sankcijama protiv Srbije završiti u skladu sa poslovicom: ko drugome jamu kopa, sam u nju pada.

"Svim međunarodnim sagovornicima, uključujući i one koji su u prošlosti bili najsnažniji politički sponzori Prištine, jasno je sa koje strane preti opasnost i ko svakodnevno proizvodi nove eskalacije koje nas udaljavaju i od normalizacije i od mira", istakao je Petković.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track