SRPSKA LISTA SE OGLASILA POVODOM TERORA NAD SRBIMA: Napadi na Srbe su svakodnevica!
Foto: foto: Kancelarija za KiM

saopštenje

SRPSKA LISTA SE OGLASILA POVODOM TERORA NAD SRBIMA: Napadi na Srbe su svakodnevica!

Politika -

Srpska lista reagovala je na novi teror nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, u kojem je porodici Ranka Janačkovića, koji su, inače, povratnici na KiM, spaljena kuća.

- Juče je u Novom Selu Mađunskom, u opštini Vučitrn podmetnut požar u kući povratničke porodice Ranka Janačkovića pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta, a kuća skoro u potpunosti izgorela - piše u saopštenju.

Ovo nije prvi put da je kuća spaljena.

- Ovaj gnusni napad na časnu porodicu Janačković je delo ekstremista koji ne prihvataju odluku ove porodice da ne napusti svoju rodnu grudu i ne prodaju svoje imanje. U pitanju je porodična kuća koju je porodica Janačkovića dva puta obnavljala i podizala iz pepela i koja je bila skoro spremna za useljenje pre nego je juče ponovo zapaljena - dodaje se.

Napadi na Srbe su, kako se navodi, učestali.

- U društvu koje režim u Prištini reklamira kao najdemokratskije napadi na Srbe su svakodnevica i govore upravo suprotno od onoga što Kurti i ostali predstavljaju međunarodnoj javnosti - piše u saopštenju.

Oni pozivaju međunarodnu zajednicu i organizacije da reaguju.

- Realna je opasnost da kao i u prethodna dva slučaja i ovaj, treći, nikada ne dobije sudski epilog, a počinioci ostanu nepoznati, što je poražavajuća činjenica. U to ime zahtevamo od međunarodne zajednice da uloži maksimalne napore i izvrši pritisak na kosovsku policiju da prestane da skriva napadače na srpski narod i srpsku imovinu, te da odgovorne pronađe i kazni. Euleks i KFOR moraju pojačati svoje prisustvo u srpskim sredinama i obezbediti mir i sigurnost za sve građane, jer je to njihova obaveza koja proizilazi iz mandata koji su dobili rezolucijom SB UN 12 44 - zaključuje se.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track