PROSLAVA DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE U FRANKFURTU: Ministar Milićević sa našom dijasporom u Nemačkoj
Foto: Nemanja Nikolić

praznik

PROSLAVA DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE U FRANKFURTU: Ministar Milićević sa našom dijasporom u Nemačkoj

Politika -

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovaće obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Frankfurtu na Majni i u Beranama. Ovaj praznik će prvi put biti organizovano proslavljen van granica Srbije i Republike Srpske.

- Čast mi je da ću u ime predsednika Republike Aleksandra Vučića govoriti na centralnoj proslavi u Nemačkoj, na Trgu Rosmarkt u Frankfurtu na Majni. Sve naše sunarodnike koji živi u ovom gradu, ali i u pokrajini Hesen, kao i celoj Nemačkoj pozivam da nam se pridruže u Frankfurtu 15. septembra od 18 sati gde će tri dana trajati manifestacija "Dani srpske kulture" u okviru koje ćemo obeležiti i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Sve naše sunarodnike koji žive u drugim gradovima i zemljama, pozivam da nam se pridruže iz svojih domova putem onlajn platforme "Zum". Veliki video bim biće postavljen u Frankfurtu, a planirano je da se direktno uključi više od 200 predstavnika naših udruženja iz celog sveta - izjavio je ministar Milićević na konferenciji za medije.

Đorđe Milićević
foto: Vlada Srbije

On je rekao da će dan ranije, 14. septembra, govoriti na proslavi u Beranama u Crnoj Gori.

-Ovaj praznik je posebno važan, jer nas podseća na slavne pretke koji su ujedinjeni vodili borbu do oslobođenja od stranih okupatora. On simbolizuje našu snagu i volju da se odupremo svim izazovima i da gradimo bolju budućnost za naše potomke. Nacionalna zastava koju ponosno ističemo predstavlja našu jedinstvenu istoriju, kulturu i identitet. Ona nas podseća na naše korene i obavezuje da se trudimo da očuvamo sve ono što je naše. Neka ovaj Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave bude podsticaj za nas da se ujedinimo i zajedno radimo na jačanju naše zajednice, kako u Srbiji, tako i širom sveta. Neka nam bude podsticaj da negujemo našu kulturu, tradiciju i jezik, da se borimo za pravdu i slobodu, i da gradimo svet u kojem će naši potomci imati svetlu budućnost - poručio je Milićević.

Kako je najavio, tokom posete Nemačkoj imaće niz bilateralnih sastanaka, uključujući sastanak sa državnim sekretarom Uveom Bekerom u pokrajini Hesen, kao i da će otvoriti IKT forum "TechConnect 2023" u prostorijama Frankfurtske berze.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja