OBRAĆANJE PREDSEDNIKA IZ BRISELA: Imali smo sastanak, završen je neuspešno! Srbija prihvatila kompromisni predlog EU, Kurti nije
Foto: Kurir, Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav, Fonet/AP

nova runda dijaloga u briselu jutros od 9 časova

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA IZ BRISELA: Imali smo sastanak, završen je neuspešno! Srbija prihvatila kompromisni predlog EU, Kurti nije

Politika -

* Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, ali Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan, rekao je Vučić

* Jasno je da Kurti izbegava da formira Zajednicu srpskih opština, to je suština svega

* Borelj prvi put sišao da sačeka predsednika Vučića na ulazu, to se nikad nije dogodilo

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj i izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak održaće danas bilateralne sastanke u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tzv. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, nakon čega se očekuje i trilateralni sastanak.

Sastanak predsednika Vučića sa Boreljom i Lajčakom u Briselu počeo je jutros oko 9 časova. Borelj prvi put sišao da sačeka predsednika Vučića, na ulazu u zgradu, iz garaže. To se još nikada nije dogodilo.

1 / 7 Foto: Instagram/buducnost srbije

13.48 - Obraćanje predsednika iz Brisela. - Imali smo sastanak i mogu da kažem da je završen neuspešno - rekao je predsednik Vučić posle današnjih razgovora u Briselu. On se posle pojedinačnog ali i zajedničkog razgovora s tzv. premijerom Kurtijem, te Boreljom i Lajčakom, obratio medijima rekavši da Kurti nije prihvatio kompromis.

- Imali smo razgovore i mislim da su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, rekao je predsednik Vučić novinarima u Briselu te dodao: "Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, ali Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan", rekao je Vučić.

1 / 6 Foto: Printscreen/TV Pink

"Kompromis je podrazumevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredibilan pa da posle vidimo koje su naše obaveze. Druga strana to nije prihvatila", kazao je Vučić koji je ponovio da je suština da Kurti nikada nije dao pozitivan odgovor na formiranje ZSO kad god ga to pitate nego postavlja stalno nekakve uslove iako imamo potpisana dokumenta iz 2013. i 2015. gdoine.

Naglasio je da je sada pedeset puta više incidenata na KiM nego pod bilo kojom prethodnom administracijom u Prištini.

- Nisam nezadovoljan, malo sam zadovoljan što je Srbija pokazala konstruktivnost i spremnost za kompromis jer to nije ružna reč, rekao je Vučić naglasivši albanskim novinarima da smatra da je mir najvažniji, i u najboljem interesu i Srba i Albanaca.

"Jasno je da Kurti izbegava da formira Zajednicu srpskih opština, to je suština svega"

Vučić je kazao da je na njegovom zajedničkom sastanku sa Kurtijem "bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari".

"Jasno je da Kurti izbegava da formira Zajednicu srpskih opština, to je suština svega", kazao je Vučić, navodeći da je Srbija bila konstruktivna i "odgovoran partner" međunarodnoj zajednici.

Dodao je da je na sastanku ukazao da je od 3. juna, kada je EU iznela mere za deeskalaciju na severu Kosova, Priština povukla "22 eskalatorna poteza".

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

- Razgovaraće se još, nije ovo kraj sveta... Verujem da moramo da razgovaramo - rekao je predsednik govoreći da njegov princip ni delovanja ni života nije "bič koji pominje Kurti".

Naime, odgovarajući šta je naredni korak, Vučić je rekao da će uvek morati da se razgovara i da ne veruje u to da je ovo "kraj sveta".

"Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je EU pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da "upotrebite bič protiv Srbije".

"Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU", rekao je Vučić.

U razgovoru sa albanskim novinarima rekao je da je njegovo neznanje albanskog jezika njegov lični ali i propust njegovih roditelja u obrazovanje, te kazao da sad uči više jezika uporedo.

O parizeru i o Briselu

Uprkos što je nekoliko puta naglasio da je zabrinut za Srbe, među postavljenim pitanjima bilo je i ono da je "zbog onog doručka izazvao nestašicu parizera", na šta je kazao da je to samo u 200 objekata ali da se to brzo popunjava.

Dodao je da su na sastanku razgovarali i o situaciji na severu KiM, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta i ometa svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje u pritvoru Srba.

Naglasio je da je u poslednja dva meseca 55 odsto više incidenata na KiM nego pod bilo kojom prethodnom administracijom u Prištini. "Mi smo izneli da od našeg poslednjeg susreta i od poslednje izjave 27 predstavnika EU od 3. juna, imamo 22 eklatantna poteza Prištine, i danas smo imali u Korilju u opštini Zvečan, gde su provocirali i pokušavali da zastraše ljude. I kada su videli da sam ja to izneo tokom samog dijaloga, ljude su povukli, ali to se svakodnevno dešava", naveo je Vučić.

"Pokrenuli smo pitanje ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz institucija sa svojih radnih mesta, Kurti će morati da odgovori na pitanje eksproprijacije a za iseljavanje ne verujem", dodao je Vučić.

Istakao je da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje.

"Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU - kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije ni malo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve", rekao je Vučić.

"Pokrenuli smo pitanje ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz insitiucija sa svojih radnik mesta, Kurti će morati da odgovori na pitanje eksproprijacije a za iseljavanje ne verujem", dodao je Vučić.

Još sam zabrinutiji za Srbe na KiM, sve srpske opštine će biti deo ZSO

Predsednik je rekao da su u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici po naređenju Aljbina Kurtija lažni odbornici doneli odluku da pristupe albanskoj asocijaciji opština, ali da je reč o "cirkuskoj predstavi".

"Dve od četiri opštine na severu kao što ste videli danas su se priključile albanskim opštinama i ja sam se na to nasmejao i rekao da je to cirkuska predstava i to pred albanskim novinarima. Te će opštine kao i druge dve kao i ostalih šest biti deo Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić, preneo je RTS.

Dodao je da su u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici po naređenju Aljbina Kurtija lažni odbornici doneli odluku da pristupe albanskoj asocijaciji opština.

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o povlačenju kosovskih specijalnih snaga sa severa KiM, predsednik je rekao da je on govorio o tome i dodao da za pet sati razgovora nije bilo vremena da se razgovara o svemu.

"Ja sam predstavio sve što se dešavalo od 3. juna. Nisam ovde zato što mi je to potrebno za izbornu kampanju. Pre svega sam zabrinut i pomalo sam zadovoljan što je Srbija pokazala konstruktivnost i želju da pristupa kompromisnim rešenjima", rekao je Vučić. Istakao je da je posle današnjeg sastanka još zabrinutiji za poziciju Srba na KiM, kao i da očekuje reakciju EU.

11.30 - Počeo trilateralni sastanak u Briselu. Upravo je počeo zajednički sastanak predsednika Srbije sa Kurtiijem, uz prisustvo Borelja i Lajčaka.

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Brisel
foto: FoNet/AP

10.05 - U zgradu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, nešto pre 10 sati, na bilateralni sastanak sa šefom evropske diplomatije Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, stigao je i tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti. Sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, prema najavama, trebalo bi da bude održan u 10 časova. Trilateralni sastanak planiran je u 11 sati.

09.50 - Teški razgovori u Briselu upravo počeli, reči su kojima se predsednik Vučić jutros oglasio iz Brisela.

09.00 - Počeo sastanak predsednika Vučića sa Boreljom i Lajčakom u Briselu. Borelj prvi put sišao da sačeka predsednika Vučića, na ulazu u zgradu, iz garaže. To se još nikada nije dogodilo.

1 / 3 Foto: Kurir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 9 sati u zgradu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, na sastanak sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Dolazak predsednika Srbije

1 / 5 Foto: Printscreen/Kosovo online

Kako saznaje Kosovo onlajn, Borelj i Lajčak će prvi sastanak održati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u 9 časova.

Nakon toga, u 10 sati, planiran je susret Borelja i Lajčaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

00:39

DANAS PRELOMNO U BRISELU: Ili se Beograd i Priština okreću normalizaciji, ili sledi eskalacija

Trilateralni sastanak predstavnika EU, Srbije i Kosova održaće se u 11 časova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja