ZORAN MILIVOJEVIĆ O KRAHU RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE: Opet pat pozicija! Objasnio i ko je sada na potezu
Foto: Kurir, Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav, Fonet/AP

analiza

ZORAN MILIVOJEVIĆ O KRAHU RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE: Opet pat pozicija! Objasnio i ko je sada na potezu

Politika -

Bivši diplomata Zoran Milivojević, povodom neuspelih razgovora u Briselu Beograda i Prištine, kaže za Kurir da je, nažalost, ovakav ishod dijaloga bio očekivan.

- Suština je da je to bilo očekivano jer nema promene stava prištinske strane i bilo je jasno da u situaciji u kojoj Kurti ili uticaj na Kurtija ne proizvede promenu stava, neće biti uspeha. Jasno je i da su posrednici u Vašingtonu i Briselu shvatili da bez ZSO nema mogućnosti da se vratimo ozbiljnom dijalogu. I sada smo opet u pat poziciji - ističe Milivojević.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

Dodaje i da je opravdan strah predsednika Vučića za srpski narod jer, kaže, vidimo da nema elemenata deeskalacije, kao ni mera i akcija zapadnih centara moći da strategiju i taktiku koja se zasniva na sili i represiji koju sprovodi Kurti obuzdaju.

- Ogromnu odgovornost za mir i stabilnost u narednom periodu snose Vašington i Brisel - naglasio je Milivojević i zaključio da ne treba očekivati u bilo kojoj varijanti na spremnost Srbije da promeni svoj stav, već da ona ostaje dosledna i principijelna i po pitanju dijaloga, i po pitanju ranije preuzetih obaveza, ali i suvereniteta i integriteta.

Podsetimo, razgovori Beograda i Prištine koji su održani danas u Briselu okončani su neuspešno jer je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio da prihvati kompromisan predlog Evropske unije koji su izneli posrednici u dijalogu Miroslav Lajčak i Đuzep Borelj.

Nakon skoro pet sati odvojenih i trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, nije se stiglo ni do kakvog rešenja.

I. Ž.

Štampano izdanje 15.09.2023.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS DVA POKLONA UZ KURIR! DRŽAČ ZA ŽICU ZA PRANJE POSUĐA plus dodatak TV Ekran

TV Ekran, Poklon, Dodatak
foto: Promo

Dnevne novine Kurir i ovog petka poklanjaju svim čitaocima dva poklona. Dobićete držač za žicu za pranje posuđa plus dodatak TV Ekran.

Pranje posuđa ne mora da bude naporno kada imate praktične dodatke za pranje posuđa poput držača za žicu. Kada imate dobar pribor, sudovi će se cakliti bez mnogo uloženog truda.

Možete se i sami uveriti u to.

Zato ne propustite da uzmete vaš primerak novina već danas.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Jelena Pejović i Silvija Slamnig: Živimo sa našim “Usijanjem”

Urednice i voditeljke ove dnevnopolitičke emisije na Kurir televiziji najavljuju da će sa svojim gostima i ove sezone tražiti nove odgovore na sva pitanja i kontroverze

Usijanje ćete imati prilike da gledate radnim danima u 19.55

HIT SERIJA “JAČA OD SUDBINE” na Kurir televiziji

Reč je o melodrami koja u više od 100 epizoda prati život devojke Nine dok se kroz život probija bez ičije podrške i vodi neustrašivu borbu da od obične sluškinje postane vlasnica sopstvenog hotela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track