ANALITIČARI: Teško do konstruktivnog nastavka dijaloga, lopta je u dvorištu posrednika, EU i SAD moraju da pritisnu Kurtija
Foto: Printscreen YT

KRIZA

ANALITIČARI: Teško do konstruktivnog nastavka dijaloga, lopta je u dvorištu posrednika, EU i SAD moraju da pritisnu Kurtija

Politika -

Posle kraha razgovora u Briselu, za šta je isključivo kriv kosovski premijer, nikad nismo bili dalje od postizanja rešenja za situaciju na Kosovu i Metohiji, ocena je sagovornika Kurira

Nakon kraha razgovora Beograda i Prištine u Briselu, dve strane nisu nikada bile dalje od postizanja rešenja za situaciju na Kosovu i Metohiji. I dok i EU i SAD krivca vide u kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, stručnjaci su složni u oceni da to neće imati nikakav značaj na dalji nastavak dijaloga ukoliko ga zaista konkretno ne pritisnu ne bi li prihvatio kompromisno rešenje.

Razočaranje

SAD su, naime, juče izrazile razočaranje što u prekjučerašnjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine nije postignut napredak i upozorile obe strane da ozbiljno shvate obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

- Želimo da vidimo napredak u pogledu obaveza preuzetih u dijalogu, uključujući osnivanje ZSO. Savetovaćemo se interno i s našim evropskim partnerima o sledećim koracima - kazao je preksinoć portparol američkog ministarstva spoljnih poslova i dodao da je dijalog uz posredstvo EU jedini put napred za Kosovo i Srbiju.

Đuzep  Borelj, Brisel
foto: Printscreen/Youtube

I šef evropske diplomatije Đuzep Borelj poručio je da tokom sastanka u Briselu nije bilo moguće rešiti međusobne nesuglasice i istakao da kosovski premijer nije bio spreman za započinjanje procesa ka uspostavljanju ZSO, već je insistirao na de fakto priznanju tzv. države Kosova.

Istovremeno, EU je demantovala Kurtijeve tvrdnje da je njegov predlog jedini bio na stolu tokom sastanka u Briselu, te podsetila na predlog za redosled primene postignutih sporazuma, koji je već predstavila u okviru dijaloga. Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je, podsećaju, u međuvremenu imao tim povodom sedam krugova odvojenih razgovora sa obe strane.

- Kurtijeva izjava da je ovaj predlog bio jedini na stolu je zato činjenično jednostavno netačna - kaže se u dokumentima iz EU.

Isti tim Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za Kurir ocenjuje da je sada sve na posrednicima u dijalogu.

Suzana Grubješić
foto: Vladimir Šporčić

- Nažalost, ni ovaj sastanak nije doveo do napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali je sada jasno čak i onima ovde u Srbiji koji su imali razumevanja za Kurtija i njegovu politiku da napretka neće ni biti ukoliko se i dalje budu tolerisali njegovi isključivi zahtevi i ukoliko nema ama baš nikakve namere da se postigne kompromisno rešenje. Pre nekoliko godina Kurti je optuživao Grenela da je "prosrpski", a hvalio Borelja i Lajčaka. Danas optužuje i EU i SAD da su na strani Srbije. Lopta je u dvorištu posrednika u dijalogu, a verujem da će Srbija, kao i do sada, nastojati da sačuva mir i bezbednost tako što će nastaviti da sarađuje i sa Kforom i s predstavnicima EU i SAD - rekla je ona.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović veruje da stvari mogu da se pomere s mrtve tačke samo ukoliko EU i SAD pritisnu Kurtija, ali i ukazuje da svi igraju za isti tim.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- Politika svih njih zajedno, i SAD, i EU, i Kurtija, jeste da se što pre legitimizuje ono što su bespravno, protivno međunarodnom pravu i povelji UN, proizveli, odnosno da se natera Srbija da prizna nezavisno Kosovo, a nesrećni Kurti je samo njihov instrument, čija je uloga da bude aktivni provokator. I ovi pregovori su bili demonstracija nemogućnosti da se postigne dogovor o ZSO i da se na neki način istreniramo da to više nije moguće. Sigurno će biti još dva-tri ovakva sastanka, ali sa istim rezultatom - kazao je Jovanović za Kurir.

Petar Petković EU prvi put rekla da je Kurti kriv

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da, iako su razgovori u Briselu propali, Beograd je mogao bar malo da bude zadovoljan jer se u izveštajima posle sastanka pisalo da Beograd nije kriv, pokazao je konstruktivnost i da je Aljbin Kurti taj zbog koga je dijalog propao.

- Beograd je strana koja je okrenuta kompromisu, ali uvek bi EU posle dijaloga rekla da i jedna i druga strana moraju da idu ka kompromisu, ali sada je EU prvi put rekla da je Kurti taj zbog koga je propao dijalog - rekao je Petković.

Teror Kurtijeve policije se nastavlja Prebili srpske mladiće, pa ih uhapsili

Kosovska policija brutalno je pretukla našu decu ni krivu ni dužnu, do te mere da su obojica završila u bolnici. Više im čak nikakav izgovor ne treba da nas bukvalno bez razloga maltretiraju i prebijaju, poručila je za Kurir Jelena Todorović, tetka dvojice mladića koje su preksinoć u centru Gračanice pripadnici kosovske policije pretukli. Tetka dva brata A. M. (24) i M. M. (19) ispričala je da je do incidenta došlo kada je policijska patrola zaustavila mladiće u kolima i krenula da im piše kaznu za pojas.

- Oni su uzeli kaznu i nastavili dalje. Potom su ih ponovo zaustavili nakon petnaestak minuta i opet pisali kaznu od 150 evra. Kad je sestrić zamolio da mu napišu kaznu na srpskom, jer ne zna albanski i ne može da zna šta su napisali na kazni, izvukli su ga brutalno iz kola, Andriju je jedan Albanac, koji je bio civilu, držao, a trojica su ih tukla. Mlađi, Mihajlo, potom je prebačen u bolnicu, ima povređeno rame, odrana kolena i dobio je jak udarac u predelu stomaka - rekla nam je i navela da su potom ostavljeni na 48 sati medicinskog pritvora.

Dodala je i da je s njima odmah kontaktirala Kancelarija za KiM i angažovala advokata, te sada čekaju dalji razvoj situacije. Andrijana Micić, majka dečaka, navela je da su mlađem sinu policajci polomili ključnu kost i rebra.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track