SVI VI KOJI ŽIVITE DALEKO OD SVOJIH OGNJIŠTA DEO STE SRPSKE ZAJEDNICE: Ministar Milićević u Frankfurtu na obeležavanju praznika
Foto: Kurir/I.K.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

SVI VI KOJI ŽIVITE DALEKO OD SVOJIH OGNJIŠTA DEO STE SRPSKE ZAJEDNICE: Ministar Milićević u Frankfurtu na obeležavanju praznika

Politika -

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi put se slavi i van granica Srbije i Republike Srpske. Frankfurt je ove godine centar okupljanja naše dijaspore u Nemačkoj povodom ovog praznika, a ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević je u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozdravio veliki broj Srba.

Na centralnom trgu Rosmarkt sve je bilo u znaku srpske kulture i u bojama naše zastave.

01:12

Proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Frankfurtu

Milićević je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što ovaj praznik država proslavlja prvi put i sa našim sunarodnicima van Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Frankfurt
foto: Kurir/I.K.

- To je jasna poruka našeg predsednika Aleksandra Vučića i vlade, čiji sam član, da ste svi vi koji živite u dijaspori, daleko od svojih ognjišta deo naše srpske zajednice. I vi ćete uvek imati podršku u svojoj Srbiji i u svom prestonom gradu Beogradu, bez obzira gde ste rođeni ili iz kog srpskog kraja su vam koreni. Mi smo jedan narod i u mom rodnom Valjevu, i u Beranama i ovde u Frankfurtu na Majni i širom sveta. A vaša Srbija je uvek i svuda uz vas - poručio je ministar.

Milićević je prisutne podsetio da današnji dan ima poseban značaj za sve nas.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Frankfurt
foto: Kurir/I.K.

- Neka ovaj dan bude prilika da se setimo hrabrosti naših predaka koji su se ujedinjeni vekovima borili za slobodu i prosperitet naše Srbije. Neka svima nama njihova dela budu podsticaj da se, gde god živeli, borimo za slobodu, pravdu i istinu kako bismo izgradili bolju budućnost - naglasio je Milićević.

Dan srpskog jedinstva uvelicao je i gradonačelnik Frankfurta Majk Jozef koji je u govoru pomenuo globalne sportske uspehe Srbije - Novaka Đokovića i košarkaše koji su postali vicešampioni Evrope.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Frankfurt
foto: Kurir/I.K.

Inače, ovaj skup samo je prvi deo manifestacije Dani kulture Srbije u Frankfurtu, koje će trajati do kraja nedelje.

Milićević se ranije danas sastao sa državnim sekretarom za savezne i eveopske poslove pokrajine Hesen Uveom Bekerom sa kojim je razgovarao o unapređenju međusobme saradnje. Ova pokrajina, čiji je centar Frankfurt, veoma je značajna za Srbiju zbog čvrstih privrednih veza. U proteklih pet godina robna razmena Srbije i Hesena povećana je za 55,2 odsto, dok je naš izvoz u tom periodu zabeležio rast od čak 66 odsto.

Srpska dijaspora je postala važan deo nemačkog društva. Samo na teritoriji Hesena živi više od 100.000 stanovnika srpskog porekla sa različitim državljanstvima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track