SRAMNO IZVRTANJE TEZA: Kurti bez trunke stida optužio Beograd za krah dijaloga u Prištini?!
Foto: Printscreen YT

Da li je REALNO

SRAMNO IZVRTANJE TEZA: Kurti bez trunke stida optužio Beograd za krah dijaloga u Prištini?!

Politika -

Premijer privremenih kosovskih insititucija Aljbin Kurti ponovo se bavi sramnim izvrtanjem teza. Iako su i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i visoki komesar EU Đuzep Borelj jasno poručili da su Kurti i prištinska strana odgovorni za krah prošlonedeljenog dijaloga, Kurti je, bez da je trepnuo, na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini izjavio da poslednja runda dijaloga u Briselu nije bila uspešna zbog Beograda!?

Prema njegovim rečima, Beograd je insistirao na osnivanju Zajednice srpskih opština pre primene Ohridskog sporazuma i dodao da ZSO ne može da bude uslov za implementaciju.

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Brisel
foto: FoNet/AP

- U pozivu na sastanak rečeno je o planu implementacije postignutog sporazuma. Naš predlog je bio zasnovan tome da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije. Obaveza implementacije svakog člana je navedena u aneksu u kome je prikazano da svaki član osnovnog sporazuma mora da se implementira i da strane moraju da ga implementiraju - pokušao je Kurti da objasni.

On je dodao da su Borelj i Lajčak od njega tražili da odmah pređe na pregovore u vezi sa članom 10.

- Jasno sam stavio do znanja da se ne možemo dogovoriti bez implementacije članova. Jasno sam vam stavio do znanja da bi sledeci korak trebalo da bude dogovor o planu redosleda. Na sastanku nismo postigli razumevanje, a ja ne mogu da dozvolim da kreiranje ZSO bude preduslov za implementaciju Osnovnog sporazuma - rekao je Kurti.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja