ANA BRNABIĆ NA OTVARANJU REGIONALNE KONFERENCIJE: Južna Koreja je jedan od svetskih lidera, ne možemo da poželimo boljeg partnera!
Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

saradnja

ANA BRNABIĆ NA OTVARANJU REGIONALNE KONFERENCIJE: Južna Koreja je jedan od svetskih lidera, ne možemo da poželimo boljeg partnera!

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas kako je važno da Južna Koreja i Srbija, koje su do sada imale odličnu bilateralnu saradnju, pokrenu novu eru mnogo bližih političkih i ekonomskih odnosa.

- Zahvaljujući Programu razmene znanja ili direktne podrške, Srbiji već ima konkretne koristi, preko vladine Kancelarije za IT i eUpravu i uvođenja eUprave u Srbiji i podizanje kapaciteta naše Poreske uprave do saradnje sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i čitavim nizom lokalnih samouprava koje su podigle kapacitete zahvaljujući toj saradnji - rekla je Brnabić na otvaranju regionalne konferenciju "Ka ekonomiji vođenoj inovacijama", koja se održava u okviru Programa razmene znanja 2023, u organizaciji Korejske agencije za promociju trgovine i investicija (KOTRA). Istakla je i da Srbija, kao jedina zemlja u regionu, ima dva Korejska informaciona centra, u Beogradu i Nišu i dodala:

- To je bilo značajno kada je uvođena elektronska uprava u Srbiju, jer je pomoglo da na brz i efikasn način se obuči mnogo državnih službenika na svim nivoima vlasti, da steknu znanja i veštine u implementaciji programa eUprave i kako bi mogli da posluže kao servis svim građanima - kazala je Brnabić.

Istakla je da će buduća podrška Južne Koreje Srbiji biće u oblastima koje su važne za državu i koje su stavljene u fokus budućeg razvoja a to su veštačka inteligencija i biotehnologije.

Premijerka je podsetila da je zahvaljujući podršci Koreje Srbije 2019. godine završila Strategiju razvoja veštačke inteligencije kao tek 26 zemlja na svetu sa takvom strategijom i prva zemlja u ovom delu Evrope.

- Nastavili smo da radimo na njenoj promeni da bi 2021. bilo osnovan Institut za razvoj veštačke inteligencije - rekla je ona i dodala da je Južna Koreja podržala Srbiju da postane punopravni član Globalne alijanse za razvoj veštačke inteligencije u koju u ovom trenutku učestvuju samo 29 zemalja sveta.

- Biotehnologija }e biti osnova za razvoj država u budućnosti, a Koreja je jedan od svetskih lidera i mi ne možemo da poželimo boljeg partnera koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći da podignemeo naše kapacitete. Građani Srbije su već izvukli veliku korist iz ovog partnerstva i ovog programa, a ubeđena sam da će u budućosti biti još benefita - kazala je Brnabić.

Ona je podsetila da je nedavno bila u poseti Južnoj Koreji kada je potpisan sporazum o uzajamnom podsticaju i promociji investicija, navodeći i da treba da počnu razgovori u vezi sa sporazumom o ekonomskom partnerstvu izme|u Srbije i Koreje.

Zamenik generalnog direktora Ministarstva ekonomije i finansija Koreje Vung Ki Sun kazao je da su inovacije ključne za ekonomski razvoj. Prema njegovim rečima, Koreja je stavila veliki naglasak na inovacije, posebno sa ubrzanim socio-ekonomskim promenama koje je izazvao korona virus.

- Vlada Koreje radi na sveobuhvatnoj, nacionalnoj inovativnoj strategiji, odnosno primeni najsve`ijih tehnologija. Sada se fokusiramo na veštačku inteligenciju, biotehnologije, ugljeničnu neutralnost i digitalnu sferu - kazao je Vung Ki Sun.

Ambasador Južne Koreje u Srbiji Đeung ocenio je da je Koreja pouzdani partner Srbiji na putu njenog ekonomskog prosperiteta.

- Verujem da }e na{a saradnja na ovom polju poboljšati život ljudi u Srbiji i na kraju podržati napore Srbije da se pridruži EU - kazao je on.

Program razmene znananja je napravljen da bi Koreja razmenila svoje iskustvo sa partnerskim zemjama od 2004. godine. Do 2023. obavljeno je oko 1.600 konsultacija u 97 zemalja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja