"ČINJENICA DA NISMO ČLAN EU, NAS ZAKONSKI ŠTITI OD PRITISAKA" Gajović: O ovome će još biti reči na sastanku UN u Njujorku
Foto: Kurir Televizija, Instagram

kurir tv

"ČINJENICA DA NISMO ČLAN EU, NAS ZAKONSKI ŠTITI OD PRITISAKA" Gajović: O ovome će još biti reči na sastanku UN u Njujorku

Politika -

Aleksandar Gajović, novinar, književnik i bivši državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. i prof. Boris Bratina sa Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici gostovali su u jutarnjem programu Kurir TV u razgovoru o delegaciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku i o realnim ciljevima Srbije.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Po dolasku u sedište Ujedinjenih nacija predsednik je poručio da će na Generalnoj skupštini te međunarodne organizacije snažno štititi poziciju Srbije.

Gajović je ocenio dosadašnje "akcije" Srbije, to jest njenih predstavnika. Činjenica da će se naš predsednik obratiti na takvom skupu, Gajović je nazvao nemerljivim i da je izneti na tom mestu stavove Srbije, veoma značajno.

- Srbija nije mala, tu se neću složiti sa predsednikom, mi smo jedna od najvećih zemalja sveta, po kulturi, istoriji... To što će se sutra obratiti je dobar povod da iznese probleme Zapadnog Balkana i to je najvažnije. Moći će da predoči sve postojeće probleme. Sigurno će biti reči o tome da Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji i tu će imati najviše pritiska kada je reč o bilaterarnim odnosima sa liderima sveta - rekao je Gajović.

Aleksandar Gajović
foto: Kurir tv

On ne misli da je Srbija statusno u problemu, i naglašava da smo dobro pozicionirani. U nastavku prokomentarisao je opiranja Srbije da ne uvede sankcije Rusiji.

03:07

ČINJENICA DA NISMO ČLAN EU, NAS ZAKONSKI ŠTITI OD PRITISAKA Gajović: O ovome će još biti reči na sastanku UN u Njujorku

- Pritisci su bili ogromni, to smo svi svedoci. Međutim, činjenica da nismo član EU, tu postoji zakonski vakuum koji nas ne pritiska da moramo. Hrabro smo se odupreli tom pritisku. Mi nismo imali energetsku krizu upravo zbog toga što nismo uveli sankcije. Bez obzira koliko na unutrašnjem planu imamo pritiska određenih političara da se uvedu sankcije. O tome će još biti reči na zasedanju 78. generalne skupštine UN u Njujorku. Mislim da je ovde najbolje rešavanje problema i to bolje nego u Briselu. Brisel je nametnut, a pregovori tamo jalovi. UN je ključ za rešavanje problema sa Kosovom i Metohijom. Razgovore koje će predsednik Srbije tamo imati, doneće dobitak za Srbiju. Na samitu u Njujorku će se razmatrati i brojne privredne teme - rekao je Gajović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track