OVDE SAM KAO PREDSEDNIK SLOBODNE I SAMOSTALNE ZEMLJE: Vučić poslao jaku poruku sa govornice u UN - Principi moraju da važe ZA SVE
Foto: Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

OVDE SAM KAO PREDSEDNIK SLOBODNE I SAMOSTALNE ZEMLJE: Vučić poslao jaku poruku sa govornice u UN - Principi moraju da važe ZA SVE

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras na 78. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

On je poseban akcenat tokom svog govora stavio na poštovanje teritorijalnog integriteta svih članica UN, kao i na licemerje koje velike sile pokazuju u odnosu prema manjim zemljama.

- Stojim ovde kao predsednik slobodne i samostalne zemlje - rekao je predsednik u Njujorku.

Vučić je rekao da su ratovi i krize bolna posledica napuštanja principa Povelje UN.

- Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, gaženjem povelje UN, i dalje traje. To je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se suočavamo. Od kada smo se prošli put ovde sreli, svet nije ni bolje ni bezbednije mesto. Mir i stabilnost su i dalje ugroženi - ističe Vučić.

On je tokom govora rekao i da Srbija ne menja svoje principe, i da je svako nasilje i kršenje Povelje UN isto.

- Bez obzira na silu, i bez obzira na izgovore. Ali kada pitamo "velike" o onome što je urađeno mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predsednici manjih zemalja čuli milion puta: "Ne vraćajte se u prošlost" - rekao je predsednik.

On dodaje da je bezbroj puta bio suočen sa neviđenim pritiscima.

- Principi se ne menjaju od prilike do prilike, principi ne važe samo za jake. Ako se menjaju tako lako, onda to nisu principi. Sva pravila moraju da važe za sve, ili ćemo kao svet završiti u najtežim sukobima. Još jedna bitna stvar je da je mir postao zabranjena reč. Svi imaju svoje favorite i krivce. Velike sile imaju samo lažne principe - istakao je Vučić.

Predsednik je na kraju govora rekao da je pričao duže nego što je dozvoljeno, i da je sebi dao isto pravo koje su za govornicom iskoristili lideri velikih sila, što je pozdravljeno glasnim aplauzom prisutnih.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja