"SVE KAMERE SU BILE UPRTE U NAŠEG PREDSEDNIKA" Stručnjaci analiziraju: Za onakve reči potrebna je izuzetna hrabrost! (VIDEO)
Foto: EPA/Jason Szenes, Printscreen/Kurir TV

ŠTA MISLE VELIKE SILE O OVOME?

"SVE KAMERE SU BILE UPRTE U NAŠEG PREDSEDNIKA" Stručnjaci analiziraju: Za onakve reči potrebna je izuzetna hrabrost! (VIDEO)

Politika -

Činjenicama, precizno, uz uvažavanje drugih i zahtevanje poštovanja prema sebi i Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić obratio se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Upozorio je na permanentnu pojavu dvostrukih principa u primeni međunarodnog prava. Zbog toga Srbija godinama strada.

Predsednikove ključne poruke su sledeće:

- Od kad smo se prošli put ovde sreli, svet nije ni bolje, ni bezbednije mesto. Mir i stabilnost su i dalje ugroženi. načela se ne menjaju od jedne okolnosti do druge i ne primenjuju se samo na jake nego na sve. Ako se menjaju tako, onda to nisu ni načela ni principi. Sva pravilia moraju da važe za sve, ili ćemo kao svet završiti u najtežim sukobima. Mir je postao zabranjena reč. Svi imaju svoje favorite i svoje krivce. Velike sile imaju samo lažne principe - poručio je Vučić.

Gosti Usijanja koji su analizirali izjave predsednika, ali i celokupan događaj u Njujorku su Aleksandar M. Gajić, Centar za društvenu stabilnost i Perko Matović, predsednik Centra za nacionalnu politiku.

Gajić je prvo ocenio smelost predsednika države poput naše, da u Generalnoj skupštini UN da onakvu izjavu:

- Izuzetno treba imati hrabrosti i reći onako nešto na mestu gde se odigravaju svi značajni momenti svetske diplomatije i politike. Pogotovo kada dolazite iz jedne male zemlje, koja je više puta stradala u proteklih 30 godina. Govor predsednika je defakto ostavio utisak na nas, a nesumnjivo je ostavio uticaj i na velike sile. Da li će male zemlje reagovati i pozdraviti to, naravno da hoće. Takav govor predstavlja iskorak za male zemlje i pokazuje im pravac kako one mogu da deluju u odnosima prema velikim silama.

00:45

SVE KAMERE SU BILE UPRTE U NAŠEG PREDSEDNIKA Stručnjaci analiziraju: Kakav utisak je ostavljen na lidere velikih sila?

Matović je izjavio da je apsolutno siguran da će velike sile, donosioci odluka, imati sluh za reči predsednika:

- Apsolutno, zato što su sve kamere bile uprte u njega, metaforički rečeno. Kao što znate, mi u situaciji u kojoj nismo uveli sankcije Rusiji, a i dalje održavamo naš principijalni stav, imamo nikada bolji odnos sa SAD. To pokazuje koliko je efikasna naša politika.

Matović se osvrnuo na politiku Kurtija, pa je rekao da je izgubio kompas:

- Kurti je pokušao da se saživi sa idejom da je Kosovo nezavisna zemlja, a nedavno je izjavio da Borelji i Lajčak imaju prosrpski stav i da pod hitno moraju da ga promene. Zamislite, on objašnjava Borelju i Lajčaku šta da promene. Vrlo je interesantno šta on tumači kao prosrspki stav. U svakom slučaju, Kurti je izgubio svaki kompas. S druge strane, mi vodimo našu politiku, bilo koji njihov faul, upotpunjavamo čim imamo prostor.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Bonus video:

03:07

ČINJENICA DA NISMO ČLAN EU, NAS ZAKONSKI ŠTITI OD PRITISAKA Gajović: O ovome će još biti reči na sastanku UN u Njujorku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track