"PAŠINJAN JE PRIMER NAŠIM POLITIČARIMA: Pazite šta govorite, jer je svaka vaša izjava DRŽAVNA!" Glišić: Jermeniji sada NEMA POMOĆI
Vladan Glišić, Foto: EPA/ARMENIAN PRIME MINISTER PRESS, Kurir Televizija, Shutterstock, Printscreen/Video plus

kurir tv

"PAŠINJAN JE PRIMER NAŠIM POLITIČARIMA: Pazite šta govorite, jer je svaka vaša izjava DRŽAVNA!" Glišić: Jermeniji sada NEMA POMOĆI

Politika -

Kao što je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se juče u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku. Upozorio je na permanentnu pojavu dvostrukih principa u primeni međunarodnog prava. Podsetio je da su mnogi Srbi morali da izbegnu sa Kosova i Metohije i da rasparčavanje Srbije i dalje traje.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen VideoPlus

Analizu dešavanja u Njujorku kao i razgovor o situaciji na KiM poveli su u jutarnjem programu Kurir TV advokat i lider "Narodne mreže" Vladan Glišić i poslanik u Skupštini Srbije Ljubomir Marić.

Vladan Glišić
foto: Kurir tv

Standardi i prava srpskog naroda su napušteni i Rezolucija 1244 prekršena, istakao je Glišić i pravo je vreme da se Savet bezbednosti UN ponovo uključuje u rešavanje problema.

- Gledali ste kada se Šolc obraćao sala je prazna i njihov uticaj je sve slabiji. Svi koji su pravili probleme u EU danas su nerelevantni. Oseća se slobodarski duh u svetu, a politički Zapad je sve slabiji kao i njihov uticaj. Rusija nam može pomoći, ali je ona sada udrugoj poziciji zbog situacije u Ukrajini, dok Kina može da nam pomogne, Uz podršku Kine i malih zemalja naša pozicija je jaka. Kada je reč o Kosovu i Metohiji i pominjanju na sednici, imamo primer Nagorno Karabaha i Pašinjana koji je priznao Azerbejdžanu teritorijalni integritet i sada niko ne može da mu pomogne - rekao je Glišić i upozorio sve srpske političke predstavnike:

- Gospodin Pašinjan je upropastio svoju poziciju u svojoj zemlji i u svetu. Azerbejdžan sada potpuno legitimno sprovodi svoju akciju. To je poruka i našim državnim predstavnicima da paze šta govore jer se svaka njihova izjava može uzeti kao stav države i dobro je što naš predsednik brani srpski nacionalni interes i insistira na tome da je Kosovo i Metohija deo Srbije - istakao je Glišić i dodao:

- Kurti ima podršku dela političkog zapada, a njegov krajnji cilj je rat, uvesti Srbiju u sukob sa NATO. Mislim da treba da nastavimo ono što radimo i da pokažemo da smo spremni za razgovor i kompromis - rekao je Glišić.

Glišić je takođe razmatrao perspektive saradnje Srbije sa drugim regionima sveta, uključujući Kinu, Rusiju, Indiju i zemlje BRIKS-a, pa naglasio da je Srbija svojom doslednom podrškom teritorijalnom integritetu Ukrajine ojačala svoju poziciju u međunarodnoj areni.

Rekao je: I pozicija Srbije je toliko jača jer smo poštovali međunarodne standarde po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i ne može nam se spočitati da smo, bez obzira što smo izuzetno vezani za Rusku federaciju, da smo bili neprincipijalni.

Glišić je istakao da je Srbija bila spremna da se suoči sa izazovima i da je pokazala svoju spremnost za dijalog.

Dodao je: Oni kojima su puna usta međunarodnog prava, ovde su bili pozvani na korektan, precizan i argumentovan način i neće im biti prijatno. Ja lično mislim da mi imamo manevarski prostor za mnogo oštrije reakcije prema njima, zato što su sada u svojim problemima, u problemima koji ih dovode u situaciju da ne smeju da otvaraju nova žarišta, bar ne oni koji misle da upravljaju tim procesima.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Glišić je naglasio da je Srbija ispunjavala sve zahteve političkog zapada tokom proteklih decenija.

- Srbija je toliko izlazila u susret političkom zapadu, toliko je već 20 i nešto godina poštovala sve njihove hirove, a došla je u situaciju da na kraju ne može zaštiti svoje građane na severu, Kosovu i Metohiji - rekao je Glišić.

Takođe, istakao je da Srbija sada ima moralnu osnovu da kritikuje nedoslednost političkog zapada u vezi sa međunarodnim pravom.

- Da li uopšte imate srama i stida da pominjete međunarodno pravo, kada ste na Srbiji prekršili sve norme i još uvek ladno to radite? - upitao je Glišić.

Kada je reč o budućim spoljnopolitičkim opcijama Srbije, Glišić je naglasio da se Srbija kreće ka članstvu u Evropskoj Uniji, ali istovremeno istražuje mogućnosti saradnje sa drugim delovima sveta.

- Globalizacija je jedan prirodan proces i potrebno je vezivati se za zemlje koje možda geografski nisu toliko blizu, jer nam daju šansu da se razvijamo u punom kapacitetu i da sačuvamo svoju suverenost i samostalnost - rekao je Glišić.

00:23

SRBIJA JE JEDAN OD RETKIH BELIH NARODA KOJI NIKADA NIJEDAN NAROD NIJE KOLONIZOVAO

Na pitanje o mogućim partnerima, Glišić je istakao Kinu, Rusiju, Indiju i zemlje BRICS-a kao ključne aktere u budućim međunarodnim odnosima.

Ovo sa jugoistočnom Azijom je dosta dobar potez i moramo biti otvoreni na sve strane - zaključio je Glišić.

Glišić je takođe napomenuo da Srbija ima šansu da iskoristi svoju istorijsku tradiciju nesvrstanih zemalja kako bi uspostavila pozitivne odnose sa Latinskom Amerikom, Afrikom i drugim regionima sveta.

- Srbija je jedan od retkih belih naroda koji nikada nije kolonizovao druge narode, čak je često bio na strani tih naroda kroz nesvrstane - zaključio je Glišić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track