DA LI JE MOGUĆ ZAJEDNIČKI BLOK? Opozicija ipak u dve kolone. Evo kako je desnica odgovorila na poziv
Foto: Printscreen/Skupština Srbije

SLOVO NA PAPIRU

DA LI JE MOGUĆ ZAJEDNIČKI BLOK? Opozicija ipak u dve kolone. Evo kako je desnica odgovorila na poziv

Politika -

Deo opozicije, organizatori protesta "Srbija protiv nasilja", koji čine SSP, PSG, Preokret, Sloga, DS, poslanička grupa Narodni pokret Srbije - Ekološki ustanak - Novo lice Srbije, poslanička grupa "Moramo - Zajedno" i poslanička grupa Zeleno-levi front i Ne davimo Beograd, potpisali su pre dva dana dokument Dogovor za pobedu uz nadu, kako je rekao poslanik Radomir Lazović, da će se cela opozicija ujediniti za predstojeće izbore. Međutim, iz partija desne orijentacije poručuju da bi oni radije u svoju kolonu, a prema oceni analitičara, mršave su šanse da se opozicija zaista ujedini i ispoštuje takozvani pakt o nenapadanju.

Naime, cilj dokumenta koji broji deset tačaka, a koji je potpisan u četvrtak, jeste "stvaranje kohezije unutar opozicije i pokušaj stvaranja bloka koji bi bio konkurentan na izborima".

Kako je rekao šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, ovaj dogovor je istovremeno i poziv na saradnju svim opozicionim listama na budućim izborima "bez obzira na to koje pojedinačne organizacije ih budu činile".

Skupština Srbije, sednica Skupštine Srbije, Radomir Lazović
foto: Nemanja Nikolić

Ipak, odgovor, i to poprilično kritičan, odmah je stigao iz Narodne stranke, koja nije potpisnik dokumenta. Portparol i šef poslaničke grupe te partije Stefan Jovanović smatra da se "opozicija dovela u ovakav nepovoljan položaj zbog prethodnih loših odluka i nedostatka inicijative".

- Narodna stranka nije potpisala "pakt o nenapadanju" dela opozicije, kao ni dve prethodne inicijative, jer je organizatorima protesta "Srbija protiv nasilja" na prethodnim sastancima jasno rekla da se izričito protivi političkom lešinarenju nad opravdanim buntom naroda posle dva masovna ubistva. Jasno smo rekli da smatramo da protesti pripadaju građanima, a ne političarima i političkim strankama i ovakvi pokušaji politizacije protesta su i dovele proteste u ovu fazu. Nažalost, nije se pokazala politička hrabrost i ideja kada su na ulicama bile stotine hiljada ljudi, a sada deluje da se nekim strankama žuri da bi se "kapitalizovali" ili, bolje rečeno, unovčili šetnje i protesti. Zaboravljaju zbog čega su protesti počeli i zbog čega su ljudi na ulici - kazao je Jovanović za Kurir.

On se osvrnuo i na izborne uslove, ali smatra da je način na koji se zahtevaju povoljniji uslovi za opoziciju pogrešan.

- Da je bilo namere da se o tome ozbiljno razgovara, bile bi pozvane sve političke organizacije, i parlamentarne i vanparlamentarne, i prozapadne i patriotske, kako bismo zajedno došli do dogovora. Ovako mislim da nije dobro pristupljeno ovom problemu - zaključio je Jovanović.

Stefan Jovanović
foto: BETA Amir Hamzagić

Boško Obradović, lider Dveri, podržava, kako je rekao za Kurir, ideju o saradnji, ali smatra da zbog dramatičnih ideoloških razlika ne može postojati jedna kolona, već dve, gde će drugu činiti desno orijentisane stranke.

- Pozdravljam što je ostatak opozicije podržao moju ideju o ukrupnjavanju opozicije u dve odvojene ideološke kolone i tehničkoj saradnji u vezi sa izborima. Mi smo ideološki različiti i ne možemo u jednu kolonu, ali možemo da sarađujemo u borbi za bolje izborne uslove. Ako pokažemo tu vrstu zrelosti i ozbiljnosti u opoziciji, birači će to znati da prepoznaju i podrže. Sada je najvažnije da Dveri, Zavetnici, istaknuti rodoljubivi intelektualci i druge patriotske političke snage formiraju državotvorni blok patriotske opozicije na republičkom nivou, kao što smo u Skupštini grada Beograda formirali zajedničku odborničku grupu - poručio je Obradović.

Boško Obradović
foto: kurir tv

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, kazala je za Kurir da nisu dobili nikakav poziv da se priključe. Ona je podsetila da je takvih inicijativa unutar opozicije bilo i ranije. Đurđević Stamenkovski smatra da potpisivanje dokumenata nije neophodno, jer su sve stranke odgovorne isključivo građanima Srbije. Dodaje da stranka Zavetnici ima jasno određene stavove, od kojih ne namerava da odstupi. - Tehnički sporazumi mogu biti korisni, ali ih ne smatramo neophodnima. Državotvorni blok imaće svoju strategiju u susret izborima i borbi za izborne uslove - zaključuje ona.

Milica Đurdević Stamenkovski
foto: Privatna Arhiva

Politički analitičar Branko Radun smatra da potpisivanje ovog dokumenta nije od prevelikog značaja i da neće mnogo promeniti na političkoj sceni, jer nije reč o celoj opoziciji.

- To je više pakt o nenapadanju - rekao je Radun i dodao: - Bilo je takvih pokušaja i ranije u nekom širem opozicionom korpusu - fokus na kritiku vlasti, a ne na međusobna prepucavanja, što loše deluje na imidž opozicije i obeshrabruje birače da izađu na izbore.

On smatra da je, pored toga što je domet opozicije koja je potpisala dokument ograničen, velika mana i što nema saradnje s desno orijentisanim opcijama unutar opozicije.

Branko Radun
foto: Media Centar

- Ne vidim ovde autoritete onih koji su potpisali, to je marginalni deo opozicije. Ovo je pokušaj odgovora na fragmentaciju, da opozicija pokaže da hoće da se udruži. Dokle god se opozicija bavi unutrašnjim odnosima, a ne nekim širim temama, neće biti veće podrške od građana. Ovim sebi smanjuju podršku - zaključuje Radun.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track