DA LI GOVOR PREDSEDNIKA MOŽE POSTIĆI DA SE DRUGAČIJE RAZMIŠLJA O SRBIMA NA KiM? Stručnjaci: Potrebni su konkretni rezultati!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

DA LI GOVOR PREDSEDNIKA MOŽE POSTIĆI DA SE DRUGAČIJE RAZMIŠLJA O SRBIMA NA KiM? Stručnjaci: Potrebni su konkretni rezultati!

Politika -

Najveći deo Srba koji su na svojoj koži osetili šta znači kada zakaže pravda i kada se međunarodno pravo pogazi, mogli su samo da sa punom emocijom klimnu glavom, daju aplauz i kažu da potpisuju svaku reč koju je izgovorio predsednik Aleksandar Vučić na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Činjenicama, precizno, uz uvažavanje drugih i zahtevanje poštovanja prema sebi i Srbiji, predsednik je upozorio na permanentnu pojavu dvostrukih principa zbog kojih je naša zemlja nebrojeno puta stradala.

Bilo je nadasve hrabro i nepotkupljivo, pred mnogobrojnim svetskim liderima reći: "Velike sile imaju samo lažne principe".

UN, Ujedinjene Nacije
foto: Shutterstock

Gosti Usijanja koji su diskutovali o ovoj temi jesu Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Austriji i Nemačkoj i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Stanković je prvo akcentovao reči koje je predsednik istakao:

- Bio je sveobuhvatan govor, on se dotakao interakcije između onih principa na kojim počivaju UN i konkretnih sukoba koji su se desili u prošlosti koji se tiču nas, ali i aktuelnog sukoba u Ukrajini koji isto tako predstavlja jedan sukob u kojem se ponovo na ispitu nalazi primena tih principa. Ono što je predsednik Srbije istakao jeste politika dvostrukih standarda, koje primenjuju zemlje Zapada, a drugo je vrsta kritičkog osvrta na njihovu ulogu u jugoslovenskoj krizi uz blagi nagoveštaj da se ipak naziru konture buduće konfiguracije odnosa u međunarodnoj zajednici.

Potom se Božinović osvrnuo na odjek koji će načiniti govor predsednika:

01:18

DA LI GOVOR PREDSEDNIKA MOŽE PODSTIĆI DA SE DRUGAČIJE RAZMIŠLJA O SRBIMA NA KiM? Stručnjaci: Potrebi su konkretni rezultati!

- Suština kosovskog problema je nelegalno odvajanje dela teritorije, a potom i njegovo priznavanje, tu je mnogo toga već završeno. Teško je zamisliti da bi međunarodni poredak išao u pravcu da neko kaže 'ajde da vratimo taj film unazad'. Čak i uz kompletnu svesnost da je to nelegalno. Uključujući i nelegalno bombardovanje koje je tome prethodilo. Međutim naša briga, odnosno ono o čemu može da se govori je poboljšanje srpske zajednice na Kosovu, koja od ovakvih napetosti najviše trpi. Postavlja se pitanje da li ovakav govor može biti deo ambijenta, odnosno podsticaj da se o položaju srpsko-kosovske zajednice drugačije razmišlja - rekao je Božinović, pa nastavio:

- Predsednik države juče nije rekao ništa novo, u smislu da je to zaokret srpske politike ili svetskih prilika. Prema tome, rekao bih da će pravi izazov biti, ne odjek ovog govora, koji će biti najbliži nekom ignorisanju, nego kako da situaciju koju sada imamo na Kosovu pokrenemo tako da se ona dovede do konkretnih rezultata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track