MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ ZA KURIR: SPS je ozbiljna državotvorna partija koja se ne savija kako vetar duva! Spremni smo za izbore!
Foto: Nemanja Nikolić

intervju nedelje

MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ ZA KURIR: SPS je ozbiljna državotvorna partija koja se ne savija kako vetar duva! Spremni smo za izbore!

Politika -

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima s dijasporom, kaže u intervjuu za Kurir da se na naš narod u rasejanju više ne gleda samo kao na humanitarce ili potencijalne ulagače već kao na deo srpskog naroda. Naglašava da je dijaspora veoma zainteresovana za kosovsko pitanje i da njih Kosovo čak više zanima nego neke u Beogradu. Kao potpredsednik Socijalističke partije Srbije, Milićević poručuje da je njegova stranka spremna za izbore i da se nikad nije plašila da pred birače izađe sa svojim rezultatima.

Koliko je Srbija udaljena od svoje dijaspore, a koliko dijaspora od svoje matice? Šta još može da se uradi na tom približavanju?

Đorđe Milićević
foto: Rade Begović

- Strateški cilj države Srbije kada je u pitanju naša dijaspora, a koji je jasno izneo i predsednik Aleksandar Vučić, jeste da sve radimo na stvaranju što čvršćih i jačih veza matice i našeg naroda u rasejanju. Na dijasporu više ne gledamo samo kao na humanitarce ili potencijalne ulagače već kao deo našeg naroda s kojim moramo da vodimo dvosmernu komunikaciju u zajedničkom interesu. Važno je da dijaspora više nema nepoverenja u svoju državu. Mi smo tu da uvek budemo za njih i učinimo sve što možemo kako bi se što brže i lakše rešila sva otvorena pitanja. I da omogućimo da se barem deo onih koji su otišli vrati u svoju Srbiju. Tokom ovog leta organizovali smo 22 letnja kampa za decu iz dijaspore, kroz koja je prošlo oko 5.000 mališana. Pored očuvanja i unapređenja maternjeg jezika, što je bio osnovni zadatak, cilj nam je bio i da toj deci približimo maticu, da je zavole i da jednog dana, kad završe škole i fakultete, znanje i iskustvo koje su stekli u svetu ulože u svoju otadžbinu.

Koliko je naša dijaspora zainteresovana za kosovsko pitanje?

- Gde god živeli, u mom rodnom Valjevu, u Zrenjaninu, Prijedoru, Beranama, Kumanovu ili Ljubljani, Beču, Frankfurtu, svi smo mi jedan narod i svi smo jednako patriote, kojima je i te kako stalo do ključnih nacionalnih pitanja i interesa. Čini mi se čak, razgovarajući sa našim sunarodnicima širom Evrope, da ih Kosovo više zanima nego neke u Beogradu, a nažalost, mnogo više nego predstavnike nekih opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini. Svi naši sunarodnici koji žive van Srbije spremni su da pomognu Srbiji kada je u pitanju Kosovo, a najbolji način je upravo da svako od njih tamo gde živi bude ambasador srpske istine, koja je i jedina istina o Kosovu i Metohiji.

Kako vidite nastavak dijaloga Beograda i Prištine posle neuspeha poslednje runde u Briselu? Jeste li optimista da ova generacija političara može doći do konačnog i trajnog rešenja?

- Da bi bilo koji dijalog uspeo, potrebno je da imate dve strane spremne da razumno razgovaraju, da saslušaju argumente, da poštuju postignute dogovore i da su spremne na kompromis zarad mirnog suživota i bolje budućnosti. Kada je u pitanju srpska strana i predsednik Vučić, sve ovo što sam pomenuo imate. I sada u Ujedinjenim nacijama jasno ste mogli čuti mudre, argumentovane, racionalne i odgovorne stavove srpskog predsednika, zasnovane pre svega na međunarodnom pravu i Povelji UN. S druge strane, imate Aljbina Kurtija i prištinsko rukovodstvo, koje radi sve suprotno. Nažalost, sumnjam da ova generacija albanskih političara s Kosova i Metohije može i želi da postigne bilo kakvo normalno rešenje. Njihov jedini cilj je etničko čišćenje Kosova od Srba, što pokazuju svakoga dana svim svojim postupcima. Ali moraju da znaju da u svojim namerama neće uspeti, bez obzira na to koliko moćne sponzore imali. Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, mudro će se i hrabro boriti i Srbija će pobediti!

Socijalistička partija Srbije jedna je od retkih, ako ne i jedina stranka na političkoj sceni koja je, čim je počelo pominjanje vanrednih parlamentarnih izbora, otvoreno bila protiv njih. Kakva je pozicija SPS sada kada je već izvesno da ćemo ići na prevremeno glasanje?

Ivica Dačić
foto: Ana Paunković

- SPS nikada nije bio protiv izbora, niti ih se ikada plašio. Naprotiv. Stav našeg predsednika Ivice Dačića, moj lični stav, a verujem i svih mojih partijskih drugova, jeste da su izbori najbolji i jedini način da se proveri legitimitet i legalitet vlasti, ali i da birači ocene rezultate svake stranke i svakog političara. Naravno, bilo je, iz čisto pragmatičnih razloga, glasova da nije potrebno izlaziti na prevremene izbore, već da se sačekaju redovni. Svakako, lično radim i trudim se da budem spreman da sa svojim rezultatima izađem pred birače kad god izbori budu raspisani, što je, nadam se, princip rada i svih mojih drugarica i drugova iz SPS.

Da ste u poziciji odlučivanja, da li biste izašli u susret delu opozicije koji zahteva raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora? Šta bi bio vaš odgovor njima?

- Nije do mene da odlučujem kada će biti izbori, niti na kojim će nivoima biti. Kao što rekoh, trudim se da uvek budem spreman da izađem na njih sa konkretnim rezultatima i idejama. A što se tiče opozicije, nadam se da ćemo u narednom skupštinskom sazivu gledati mnogo ozbiljnije i odgovornije opozicionare, a ne cirkusante kojima je povod za sprdnju i arlaukanje i sednica na kojoj se omogućava lečenje teško obolele dece od retkih bolesti. Siguran sam da narod sve vidi i da će svakoga na izborima oceniti prema zaslugama.

Đorđe Milićević
foto: Nemanja Nikolić

Na prošlim izborima SPS je prešao 11 odsto glasova. Šta bi po vama bio izborni uspeh na predstojećim izborima?

- Izborni rezultati svake stranke zavisiće svakako od niza faktora, ali hajde da ne pričamo o rezultatima dok još nisu ni raspisani izbori. Treba da vidimo ko će sve učestvovati na njima i kako, da li u okviru koalicija, samostalno, da li će se možda menjati izborni zakon... Mnogo je otvorenih pitanja. Što se tiče SPS, uveren sam da će birači znati da cene rad svakog od nas i da će izborni rezultat biti odraz onoga kakvu smo sliku o sebi stvorili pred građanima Srbije. A kao što rekoh, narod veoma dobro zna kome i zašto da veruje.

Odavno postoji fama o kolebljivosti SPS, a i danas se može čuti da vaša stranka može lako da promeni stranu. Treba li SNS da strepi od takvog scenarija?

- Sa sigurnošću mogu reći da 33 godine postojanja SPS kao relevantnog političkog činioca jasno govori da su socijalisti ozbiljna državotvorna partija koja se ne savija kako vetar duva i da im je Srbija na prvom mestu bez obzira na bilo kakve pritiske. Predsednik SPS Ivica Dačić je zajedno sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem upravo jedan od ključnih eksponenata suverene i državotvorne politike koju naša vlast vodi. Zaista ne vidim da se tu išta može promeniti posle izbora. Uostalom, lično sebe ne vidim u vlasti koju bi vodili neki drugi ljudi sem ovih koje sam pomenuo.

Prvi put van granica Srbije i Republike Srpske

S dijasporom slavimo nacionalno jedinstvo

Frankfurt
foto: Miroslav Milovanović

Prvi put ste kao ministar zadužen za odnose sa dijasporom organizovali proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave izvan granica Srbije i Republike Srpske. Kako je to prošlo u Frankfurtu?

- Svaki Srbin zaista se ponosno osećao 15. septembra u Frankfurtu. Glavni gradski trg bio je obojen u crveno-plavo-belu boju. Vijorile su se stotine srpskih trobojki u rukama mališana u našim narodnim nošnjama. Poseban trenutak bio je kada je sa bine Željko Vasić zapevao "Tamo daleko" i "Igrale se delije". A u publici, među našim sunarodnicima, stajao je i gradonačelnik Frankfurta koji je sa suprugom došao da uživa u srpskoj tradiciji i kulturi. I moram da vam odam da mi je, posle onoga što je video i čuo, izrazio želju da sa porodicom dođe u posetu Srbiji. Zaista prelepe utiske iz Frankfurta nose svi koji su taj dan bili na trgu Rosmarkt. Želeo bih još jednom da se zahvalim generalnom konzulu Branku Radovanoviću i njegovim saradnicima, koji su uz podršku mog kabineta organizovali ovaj događaj za pamćenje.

Hoće li takve proslave prerasti u tradiciju?

- Svakako, namera nam je da se tradicija koju smo započeli u Frankfurtu nastavi i da svake naredne godine centralna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori bude u nekom drugom gradu i drugoj državi. Već su nam se javila srpska udruženja iz Beča, Pariza i Ciriha sa željom da dogodine proslava bude kod njih.

I. Kljajić/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track