NAJVEĆI ALBANSKI LOBISTA U CENTRU KORUPCIONAŠKOG SKANDALA, UZIMAO PARE I ZLATO: Evo koji političari su se sastajali s Menendezom!
Foto: Ap

podneta krivična prijava

NAJVEĆI ALBANSKI LOBISTA U CENTRU KORUPCIONAŠKOG SKANDALA, UZIMAO PARE I ZLATO: Evo koji političari su se sastajali s Menendezom!

Politika -

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz Nju Džersija, i njegova supruga optuženi su za krivična dela primanja mita u vezi sa njihovom vezom sa trojicom biznismena iz te države, saopštili su u petak savezni tužioci.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu optužila je Menendeza i suprugu da su primili hiljade dolara mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja koje ima kao senator, kako bi zaštitili i pomogli biznismenima da se obogate, kao i da omoguće korist vladi Egipta.

Tužioci su saopštili da je mito obuhvatao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtevima, luksuzno vozilo i druge stvari od finansijske vrednosti.

Menendez je u ovdašnjoj javnosti poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, favorizovanju lažne države i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pišu Novosti.

Bob Menendez je bio među potpisnicima pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, kao i američkih kongresmena, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, među njima i Menendez, a u kojem su od svojih vlada zatraži "kritičniji odnos prema Srbiji", ističući da politika Beograda "neće funkcionisati za Balkan".

Menendez se pre godinu dana sastajao i sa delegacijom SSP koju su činili Dragan Đilas, Borko Stefanović i Marinika Tepić. Tada je delegacija SSP senatoru Menendezu i njegovom timu predstavila predlog za formiranje regionalnog centra za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Oni su sa Menendezom pričali i o "važnosti uvođenja sankcija Rusiji".

Osim njih, sa Menendezom se sastajo i bivši ministar privrede i bivši funkcioner JS Rade Basta, koji je fotografiju susreta svojevremeno objavljio na društvenim mrežama.

Inače, Menendez je privremeno podneo ostavku na mesto predsednika Komiteta američkog Senata za spoljne poslove, preneo je Bi-Bi-Si.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track