DA LI JE ZA SVE ODGOVORAN SAMO JEDAN ČOVEK? Zoronjić za Kurir o terorizmu na KiM i NEOČEKIVANOJ TIŠINI EU: I dalje odgovora nema?
Foto: Shutterstock, EPA Georgi Licovski

kurir tv

DA LI JE ZA SVE ODGOVORAN SAMO JEDAN ČOVEK? Zoronjić za Kurir o terorizmu na KiM i NEOČEKIVANOJ TIŠINI EU: I dalje odgovora nema?

Politika -

U nedavnom izlaganju Emila Zoronjića, predsednika upravnog odbora Omladinske mreže Srbije, na Kurir televiziji situacija na Kosovu i Metohiji je istaknuta kao ozbiljna pretnja miru.

Emil Zoronjić
foto: Kurir TV, Handout/Videoplus

Kao što je istaknuto, nakon divljačkog pira koji se dogodio u Banjskoj i napada snajperima kao i nabavke turskih dronova, sve predstavlja dublju eskalaciju i zahteva hitnu reakciju.

- Znači, to jeste jedan korak dublje eskalacije, jer šta je sledeće? Da li će da nas gađaju turskim dronovima koje su nabavili? Da li će da nas gađaju iz helikoptera? Šta će da rade? Znači, ovo je apsolutno jedan korak koji je neprihvatljiv i Srbija mora da reaguje najoštrije što može - rekao je Zoronjić.

05:20

DA LI JE ZA SVE ODGOVORAN SAMO JEDAN ČOVEK? Zoronjić za Kurir o terorizmu na KiM i NEOČEKIVANOJ TIŠINI EU: I dalje odgovora nema?

Iako se očekivalo da međunarodna zajednica reaguje na ovu situaciju, do sada nije bilo adekvatnih odgovora.

- Upravo to, evo, kao što ste i pomenuli, reakcije međunarodne zajednice nikako nema. Iako bi se više puta do sada očekivala - istakao je Zoronjić.

Srbija je pokazala spremnost za dijalog, dok se s druge strane, Priština često ponaša provokativno i izaziva sukobe.

- Srbija je ta koja ne želi sukobe, koja želi dijalog, dok s druge strane Priština, očigledno, kao što ste rekli, ali Albin Kurti to ne želi - smatra on.

U ovom kontekstu, važno je da se međunarodna zajednica upozna sa stvarnim stanjem na Kosovu i Metohiji i razume da za nasilje odgovoran nije ceo narod, već pojedinci.

- Dobar je narativ gde su te države konačno shvatile da je za nasilje odgovoran jedan čovek, Albin Kurti, predstavnik kosovskih Albanaca na teritoriji Kosova i Metohije - kazao je Zoronjić i dodao:

Mi moramo njima konstantno da predstavljamo svoju stranu priče, konstantno moramo da im pokazujemo naš narativ.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

05:58

EMIL ZORONJIĆ O PAT POZICIJI ZARAĆENIH STRANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track