SITUACIJA NA SEVERU KiM MORA ODMAH DA SE REŠI: Zaracin: Želimo da pomognemo zemljama Zapadnog Balkana!
Foto: Profimedia

Nemački izaslanik za zapadni Balkan

SITUACIJA NA SEVERU KiM MORA ODMAH DA SE REŠI: Zaracin: Želimo da pomognemo zemljama Zapadnog Balkana!

Politika -

Nemački izaslanik za zapadni Balkan Manuel Zaracin rekao je danas da je potrebno ići dalje u pronalaženju rešenja za primenu Ohridskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija na severu je veoma važna i reakcija na tako nešto mora biti jasna.

Zaracin je dodao da ako se traži rešenje za sever mora da postoji uspešan dijalog. Upitan kako je moguće da se dijalog nastavi, nemački izaslanik je rekao da obe strane moraju ispuniti svoj deo obaveza.

- Trudimo se da damo sve od sebe, da na kraju pokažemo da smo prijatelji Zapadnog Balkana, želimo da pomognemo svih šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a ovo je putovanje koje će biti vođeno dijalogom. Kancelar Šolc je bio jasan kada je posetio Prištinu pre godinu i tri meseca, ali naravno da politička kultura i političko odlučivanje ne mogu da budu u Nemačkoj, mi možemo samo da podržimo naše prijatelje u preduzimanju ovih koraka. Kao što ste ranije rekli, ovo nije dan da se priča o ovim pitanjima, već da se izražava solidarnost. Dijalog se svakako može nastaviti i važno je da ostanemo na putu ostvarivanja Ohrida. Ono što čujem u Beogradu i Prištini jeste da je Ohridski sporazum kamen temeljac koji može da vodi odnose u veoma pozitivnom pravcu. Ali, kao što vidimo, trenutno se to ne sprovodi uspešno i mislim da nije trenutak da prestanemo da pokušavamo da uspešno sprovedemo ovaj sporazum - rekao je Zaracin.

On je nakon sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da je u nedelju viđena užasna situacija.

- Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad na Kosovsku policiju. Ovde smo da izrazimo solidarnost i saučešće članovima porodice, kosovskoj policiji i celoj državi - rekao je on.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track