SAD PAŽLJIVO PRATE RAZVOJ SITUACIJE NA SEVERU KiM: Entoni Blinken: Pozivam Beograd i Prištinu da se odmah vrate dijalogu!
Foto: Printscreen/ABC news

Državni sekretar SAD

SAD PAŽLJIVO PRATE RAZVOJ SITUACIJE NA SEVERU KiM: Entoni Blinken: Pozivam Beograd i Prištinu da se odmah vrate dijalogu!

Politika -

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je da SAD najoštrije osuđuju sukobe kod manastira Banjska i pozvao Beograd i Prištinu da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava i povratku u dijalog koji vodi EU.

- Kosovska policija ima punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo. SAD prepoznaju i poštuju ulogu kosovske policije kao prve koja reaguje u vanrednim i kriznim situacijama - naveo je Blinken.

Dodao je da SAD cene blisku koordinaciju tzv. kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO-a na Kosovu, posebno u obezbeđivanju bezbednosti civila na licu mesta. Poručio je da SAD nastavljaju da prate situaciju.

Blinken je jučerašnje incidente u Banjskoj osudio i na društvenoj mreži "X" navodeći da su "nasilni napadi na Kosovsku policiju neprihvatljivi".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track