"SITUACIJA NA KOSMETU JE KAO BALON PRED PUCANJEM" Drecun o iživljavanju nad Srbima: Neće obustaviti TEROR, nego ga POJAČATI
Milovan Drecun o divljaštvu na KiM, Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"SITUACIJA NA KOSMETU JE KAO BALON PRED PUCANJEM" Drecun o iživljavanju nad Srbima: Neće obustaviti TEROR, nego ga POJAČATI

Politika -

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KIM gostovao je u emisiji "Puls Srbije" povodom tragičnih dešavanja u mestu Banjska na severu Kosova i Metohije.

Banjska, hapšenje, Srbi, sprovođenje u sud
foto: Kosovo online printscreen

I dalje je velika zabrinutost zbog eskalacije nasilja i terora nad srpskom zajednicom. Drecun je podelio svoje mišljenje o trenutnoj situaciji i potencijalnim posledicama.

Milovan Drecun
foto: Kurirtv

Drecun započinje osvrtom na brutalno terorisanje Srba na Kosovu.

- Svedoci smo užasnih događaja gde su ljudi ubijeni, deca ranjavana, a svi građani, bez obzira na uzrast ili pol, trpe različite oblike nasilja. Ova situacija je nepodnošljiva i dostigli smo tačku pucanja - ističe Drecun.

Nema znakova zaustavljanja terora

Upitan o mogućnosti zaustavljanja terora, Drecun izražava pesimizam.

- Nedostaju naznake da će lider Kosova, Aljbin Kurti, preduzeti korake ka obustavljanju terora. Naprotiv, čini se da će situaciju samo pogoršati. Nedavni tragični događaji u Banjskoj već su poslužili kao izgovor za novu represiju nad Srbima - napominje Drecun.

Balon koji puca

Situaciju na Kosovu Drecun je uporedio s naduvanim balonom koji se širi dok ne pukne.

- Stojimo pred potencijalnom eskalacijom koja će biti izuzetno teško kontrolisati i vratiti u normalno stanje. Nažalost, ne vidimo nikakvu volju militarizovanog Kurtijevog režima da obustavi teror, niti spremnost Zapada da izvrši pritisak na njega - izjavljuje Drecun.

Nejasni događaji u Banjskoj

Komentarišući nedavni tragični događaj u Banskoj, Drecun izražava sumnje.

- Ovaj događaj ostavlja mnogo pitanja. Deluje kao da su iz Prištine unapred znali šta će se dogoditi i sproveli određene pripreme. Postoji mnogo nejasnih aspekata koji zahtevaju pažljivo istraživanje - naglasio je Drecun.

03:43

SITUACIJA NA KOSMETU JE KAO BALON KOJI PUCA Drecun o svirepom iživljavanju nad Srbima: Neće obustaviti TEROR nego ga POJAČATI

Nema adekvatne reakcije

Drecun je izrazio zabrinutost zbog nedostatka adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

- Iako su osudili teror i nasilje, čini se da je međunarodna zajednica reagovala samo rečima, umesto konkretnim akcijama na terenu. U ubistvu dvojice Srba koji su se suprotstavili teroru, nije bilo brze i odlučujuće intervencije. Očigledno je da postoji koordinacija između Prištine i KFOR-a, što ukazuje na unapred pripremljene akcije - objasnio je Drecun.

Nepredvidive posledice

Najzad, Drecun je upozorio na potencijalne nepredvidive posledice ovih događaja.

- Ova situacija nosi rizik od eskalacije koja ne može biti zaustavljena samo dok traje Kurtijev teror. Zapad je, čini se, dopustio stacioniranje specijalnih militarizovanih jedinica na Kosovu, koje koriste kako bi sprovodile političku volju Prištine i vršile teror nad Srbima. Pored toga, primetili smo pripremljenost tih snaga i vežbe koje ukazuju na planiranje - zaključuje Drecun.

Apeluje se na hitno zaustavljanje eskalacije i traganje za mirnim rešenjem kako bi se sprečili dalji konflikti i nesreće.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:50

KURIR SA MESTA TERORA MA KIM: Specijalci s dugim cevima na ulazu u Banjsku, uhapšena dva naoružana lica! STANOVNIŠTVO UZNEMIRENO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja