OVI DANI NISU LAKI ZA NAŠU ZEMLJU, ALI PRIJATELJI STOJE ZAJEDNO KADA JE TEŠKO: Orlić na sastanku sa predstavnicima Kipra!
Foto: foto: narodna skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine

OVI DANI NISU LAKI ZA NAŠU ZEMLJU, ALI PRIJATELJI STOJE ZAJEDNO KADA JE TEŠKO: Orlić na sastanku sa predstavnicima Kipra!

Politika -

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Kipra, na čelu sa predsednikom Harisom Georgijadisom, sa kojima je razgovarao o nedavnim događajima na severu KiM.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, sagovornici su zajednički potvrdili da Srbija i Kipar gaje tradicionalno prijateljstvo, zasnovano na istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda, kao i uzajamnoj podršci vitalnim nacionalnim interesima.

Predsednik Narodne skupštine je poručio da Srbija duboko ceni principijelan stav Kipra da ne priznaje tzv. Kosovo, kao i jasnu podršku Srbiji prilikom pokretanja procedure u Savetu Evrope.

- Prijatelji stoje zajedno kada je teško. Ovi dani nisu laki, u našoj zemlji proglašen je Dan žalosti zbog tragičnih događaja na prostoru KiM, za koje je isključivi krivac Aljbin Kurti. Svi dobro znaju da je Kurti, kroz teror koji nad Srbima sprovodi mesecima unazad, izazvao eskalaciju, što mu je sve vreme i bio cilj. Do čega može da dovede opasno ponašanje Kurtija, upozoravao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN. Predsednik Srbije je od predstavnika zemalja Kvinte tražio da Kfor, konačno i u potpunosti, preuzme staranje o bezbednosti u srpskim sredinama - poručio je Orlić, dodajući da Kurtijeva policija, koja je i izazvala nasilje, očigledno mir neće uspostaviti.

Naglasio je da Srbi na KiM, kao i cela Srbija, traže da teror prestane, da se konačno formira ZSO, da su opredeljeni za dijalog i da se u miru sveobuhvatni razvoj naše zemlje nastavi.

- To je naš principijelan stav, kojim smo se vodili u svakoj situaciji, uz jednako jasnu poruku da, uprkos svim pritiscima, Srbija Kosovo neće priznati nikada - rekao je Orlić.

Georgijadis je poručio da Kipar stoji čvrsto iza odluke o nepriznavanju Kosova, te da će po ovom pitanju ostati dosledan i u budućnosti. Naglasio je da prijateljska Srbija i bratski srpski narod mogu da računaju na podršku Kipra po svim najvažnijim pitanjima za našu zemlju, uključujući i snažnu podršku evropskom putu.

Kiparski zvaničnik, koji je ujedno i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Predstavničkom domu Kipra, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se broj članova PGP sa Republikom Kipar u Skupštini Srbije neprestano uvećava, iskazujući zahvalnost poslanicima na velikom interesovanju za saradnju sa kiparskim parlamentom.

Na agendi razgovora našla se i tema intenziviranja saradnje u oblasti ekonomije, investicija, energetike i svim drugim segmentima od interesa. Sagovornici su zajednički konstatovali da izuzetni politički odnosi i dinamična saradnja dva parlamenta, predstavljaju temelj za dalji zajednički rad u budućnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja