SPECIJALCI ROSU RAZBIJALI PO BOLNICI, PA PRIZNALI DA NISU NIŠTA NAŠLI: Dr Elek o brutalnoj akciji Kurtijeve policije
Foto: Foto: Kosovo Online

SPECIJALCI ROSU RAZBIJALI PO BOLNICI, PA PRIZNALI DA NISU NIŠTA NAŠLI: Dr Elek o brutalnoj akciji Kurtijeve policije

Politika -

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da su antiterorističke jedinice tzv. Kosova i specijalne jedinice ROSU sa dugim cevima, uz prisustvo policajca Euleksa, u ranim jutarnjim satima izvršile upad u tu zdravstvenu ustanovu, i da su po završetku pretresa dostavili izveštaj na albanskom jeziku u kome se navodi da nisu pronašli ništa.

Elek je na konferenciji za medije kazao da niko od specijalaca nije hteo da im kaže šta traže, kao i da je nasilni upad pri kojem su razbijena vrata od kotlarnice i vešernice, a oduzet sistem za video nadzor, izvršen bez ikakvih saznanja zaposlenih u KBC Kosovska Mitrovica ili prethodne najave.

"Jutros u ranim jutarnjim satima, oko 6 sati, imali smo nasilni upad u krug KBC Kosovska Mitrovica od strane antiterorističke jedinice, sa dugim cevima i ROSU specijalaca i to sa, prema našim saznanjima, oko 15 oklopnih džipova. Niko od menadžmenta uprave, počev od mene, nije bio obavešten. Došlo je do nasilnog razbijanja vrata vešernice i vrata kotlarnice", kazao je Elek.

Kako je dodao, dr Dragiša Milović i on su odmah zatražili objašnjenje od Euleksa, za koji kaže da je bio nemi posmatrač događaja.

"Uputili su nas na antiterorističke jedinice ispred vešernice i kotlarnice. Na moje pitanje šta se ovde dešava, jedan broj njih počeo je da priča na engleskom, jedan deo na albanskom, a bilo je i civila sa dugim cevima i sa policijskim prslucima. Čekali smo na obraćanje njihovog komandira 15 minuta", navodi Elek.

Elek je konstatovao da je to vreme kada radnici dolaze na posao, i ukazao na to da su bili vidno uznemireni, kao i učenici srednje Medicinske škole sa učeničkim domom u koji obavljaju praksu na internom odeljenju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Sve to sa prozora bolesničkih soba posmatrali su i pacijenti koji se nalaze na internom odeljenju, navodi Elek, i ukazuje da u tom delu leže pacijenti koji boluju od infarkta, odnosno pacijenti koronarne jedinice.

"Sada su čitavi timovi KBC Kosovska Mitrovica zauzeti smirivanjem pacijenata i radom sa njima", istakao je on.

Nakon 15 minuta, kako je naveo, obratio im se na srpskom komandir koji je rekao da imaju nalog suda za pretres.

"Na naše pitanje šta traže, nije hteo da odgovori, rekao nam je da želi da vidi i prostoriju u kojoj se nalazi video nadzor od ulazne kapije. Objasnio sam mu i rekao da nije bilo potrebe za nasilnim upadom, da izaziva uznemirenost kod zaposlenih, učenika koji dolaze na praksu, naših pacijenata, i bili smo maksimalno konstruktivni i ponudili smo da otvorimo bilo koju prostoriju u KBC što su oni odbili i nisu hteli o tome da razgovaraju", naglašava Elek.

Na kraju, kako navodi, otišli su do kancelarije šefa obezbeđenja KBC Kosovska Mitrovica i oduzeli video nadzor.

Pre nego što su se povukli iz kruga KBC, dodaje Elek, dostavili su jedan zapisnik na albanskom, bez dvojezičnosti u kojem je navedeno da je odrađen pretres i da ništa nije pronađeno.

"Mi i ne znamo šta je traženo. Radnik koji je potpisao izveštaj bio je uznemiren, potražio je pomoć na psihijatriji. U 7.15 časova, kada su gotovo svi radnici došli na posao, napustili su krug KBC bez ikakvog objašnjenja zašto su ovo uradili i tvrdim bez ikakve potrebe", naglasio je.

Ističe da je upad uneo veliki strah i među stanovništvom koji vidi tu ustanovu kao jednu od najozbiljnijih ustanova na teritoriji severa Kosova, a koja broji oko 1.600 zaposlenih.

"Pored ovoga mi imamo stalne represije od strane Kurtijevog režima - da se sanitetska vozila zaustavljaju i pretresaju. Do danas smo izbrojali negde oko 178 zaustavljanja, nije nađen nijedan komad oružja i ništa drugo osim pacijenata koji se prevoze do zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji. Bez ikakvog objašnjenja su ovo uradili, nije bilo nikakvog objašnjenja, nikakve najave, mi smo bili maksimalno konstruktivni i spremni za saradnju", ponovio je Elek.

Navodi i da ne razume da se u Kliničko-bolnički centar šalju ljudi sa dugim cevima i to ogroman broj njih, a sve uz prisustvo jedinica Euleksa.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track