PRIŠTINA IGNORISALA KFOR, NJEGOVI PRIPADNICI PLATILI CENU: General Ristuća o situaciji na KiM - "Ne postoji VOJNO REŠENJE"
Foto: Foto: Youtube/KoSSev - Kosovo Sever Portal/Kosovo Online

PRIŠTINA IGNORISALA KFOR, NJEGOVI PRIPADNICI PLATILI CENU: General Ristuća o situaciji na KiM - "Ne postoji VOJNO REŠENJE"

Politika -

Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas da ne postoji vojno rešenje za situaciju na Kosovu, kao i da mora da se postigne normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Ne postoji vojno rešenje, postoji samo političko rešenje. Mi, vojska, možemo da stvorimo bezbednosne uslove kako bismo održali dijalog u životu", rekao je Ristuća za italijansku "Republiku".

Istakao je da ono što se dogodilo za vikend u Banjskoj nije prekretnica, već evolucija odnosa između Beograda i Prištine.

"Želim da budem optimista i da mislim da ono što se desilo može da natera strane da mudrije razmišljaju. Ako se to ne dogodi, Kfor će morati više da se angažuje", naveo je Ristuća.

Dodao je da je situacija na severu Kosova trenutno mirnija, ali da je i dalje "duboko nestabilna".

Na pitanje da li je moguće da Kfor zameni tzv. Kosovsku policiju u oblastima gde su najveće tenzije, Ristuća kaže da je to politička odluka koja se donosi u koordinaciji sa NATO.

Govoreći o sukobu Srba i tzv. Kosovske policije u maju ove godine, rekao je da su prištinske vlasti ignorisale savete Kfora, te da su njegovi pripadnici na kraju platili cenu zbog toga.

On je dodao da su prištinske vlasti tada dale procenu koja nije bila u skladu sa očekivanjima misije.

"Posledice smo osetili 29. maja. Napali su nas kosovski Srbi, ali a priori su postojali izbori koji nisu omogućili stabilnost", rekao je Ristuća.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track